نکات حقوقی

دیه زن در تصادفات ⚖️【تفاوت آن با دیه مرد در تصادفات】

در قوانین اسلام دیه پولی است که در قبال خون بهای انسان ها پرداخت میشود. هنگامی که انسانی به صورت غیر عمدی کشته میشود و یا در تصادفات شخص دچار نقص عضو میشود، دیه به فرد مجروح شده، خانواده شخص جان باخته و در برخی مواقع به وارثین وی ممکن است تعلق بگیرد. دیه از سوی قانون گذار برای این جنایت در نظر گرفته و تعیین شده است. شایان ذکر است که برای تعیین دیه مواردی همچون سن، جنسیت، میزان خسارت و جراحت وارد شده به شخص در نظر گرفته میشود و سپس اعلام میگردد. گاهی ممکن است این سوال برایمان پیش بیاید که مقدار دیه زن در تصادفات چقدر است برای دریافت پاسخ این سوال با ما در وب سایت وکلای مشهد همراه شوید.

دیه چیست؟

در مورد اینکه دیه چیست باید بگوییم که دیه یکی از باب های مجازاتی است که در قانون و شرع مقرر شده، جهت برقراری عدالت در صورتی که جنایت عمدی نباشد دیه به مجنی عیله و یا وارثان تعلق خواهد گرفت؛ همچنین در مواردی که ارتکاب به جرم ضرب و جرح صورت میگیرد مجرم محکوم به پرداخت دیه خواهد شد.

با توجه به این تعاریف اگر جرمی که اتفاق افتاده است به گونه ای بوده باشد که عمدی تلقی شود در خصوص شخصی که محکوم به ارتکاب به جرم است اگر قانون با توجه به نظارت هایی که انجام داده و مدارک و شواهدی که دارد توانایی اجرای مجازات قصاص را در فرد مرتکب رویت نکند و فرد قابلت آن را نداشته باشد باید دیه خسارت وارده بر جان فرد آسیب دیده را بپردازد.

در اصل دیه به چندین حالت ممکن است به فرد جنایت دیده تعلق بگیرد و تمام این موارد در صورت لزوم باید بررسی و پیگیری شوند تا دادگاه بتواند به درستی حکم را صادر کند. در وهله ی اول میزان دیه را درنظر بگیریم و در مورد آن به کسب اطلاعات بپردازیم. میزان دیه در حالت کلی به میزان خسارت وارد شده و نوع آن مرتبط می باشد و همچنین حتما باید بعد از بررسی های پزشکی قانونی و طی مراحلی که موجود است قاضی آن را تعیین کند.

دیه نفس دیه یک انسان کامل است، اصولا فردی که مرتکب به جرم قتل غیر عمدی بوده باید آن را بپردازد. نوع دیگری از دیه که بخاطر آسیب زدن به انسان باید به صورت مالی پرداخت شود دیه منافع است؛ دیه منافع برای از دست دادن حواس های مهمی همچون بویای، بینایی، شنوایی و سایر منافع بدن تعیین میشود.

یکی دیگر از دیه هایی که در مواقع خسارت به جان تعیین می شود دیه اعضا است، دیه اعضا در موقعیتی صورت میگیرد که آسیب به به یکی از اعضای بدن به صورت کلی یا جزیی وارد شده باشد مانند: آسیب دیدن دست، پا و سایر اعضای بدن.

دیه زن چقدر است

دیه کامل انسان

در خصوص دیه زن در تصادفات میتوانیم بگوییم که دیه کامل یک انسان را هر سال قوه قضاییه تعیین می کند. یقینا ماه های حرام که شامل: 4 ماه قمری محرم، ذی الحجه، ذی القعده و رجب دیه یک انسان شامل دیه کامل و جمع آن با یک سوم دیه کامل می باشد.

دیه یک انسان کامل در سال جاری ( 1403 ) مبلغی به میزان 1 میلیارد و 200 میلیون تومان برای ماه های معمول سال می باشد. صلاح است درمورد اینکه دیه زن چقدر است توضیحی داده شود، در قانون مجازات اسلامی دیه زنان نصف دیه مردان در نظر گرفته شده است و به این منظور است که اگر قتلی صورت بگیرد و مقتول زن باشد نصف دیه کامل انسان را مجرم باید به خانواده و وارثان مقتول بپردازد.

اگر عضوی از زن نقص و یا در درگیری موجب زوال منافع بدن زن شود، مرد به میزان نصف زیان وارد شده بر زن قصاص خواهد شد. از طرف دیگر اگر مرد یا زنی در حادثه تصادف جان خود را از دست دهد و مقتول باشد، خودرویی که این اتفاق را به عمل اورده دارای بیمه شخص ثالث باشد به صورت کامل دیه از طرف سازمان بیمه پرداخت می شود و تفاوتی میان دیه زن و دیه مرد وجود نخواهد داشت.

در این مسئله که نرخ دیه فرد غیر مسلمان به چه صورت تعیین و پرداخت خواهد شد باید گفت تفاوتی در تعیین نرخ دیه با فرد مسلمان وجود نخواهد داشت و به صورت یکسان پرداخت میشود.

ارش چیست و چه تفاوتی با دیه دارد؟

طبق قانون مجازات اسلامی در ایران، دیه به دو گونه دیه مقدر و دیه غیر مقدر تقسیم شده است، ارش یکی از دیه های غیر مقدر شده می باشد و به منظور این است که میزان آن در شرع مشخص نبوده است و نیز دادگاه با نظر بر نوع، میزان و همچنین آثار هایی که خسارات وارد شده بر نفس منجی علیه وارد کرده است با لحاظ اینکه دیه کامل به چه مقداری می باشد و مصلحت کردن با کارشناسان معین میگردد.

نکته های که باید دانست در دیه ارش، غیر مقدر شده این است که میزان دیه را قانون گذار اسلامی ( خداوند ) تعیین کرده است اما دیه ارش را بر اساس مقررات و قوانین، قاضی با در نظر گرفتن نوع جرایم و میزان آن تعیین میکند.

تفاوت بزرگ دیگری که قابل توجه می باشد این بوده که در دیه ای که شارع مقدس تعیین نموده دیه زن نصف دیه مرد است اما در ارش دیه زن و مرد یکسان است و تفاضلی میان دیه آن ها وجود ندارد.

تفاوت دیه مرد با زن در تصادفات

در زمان وقوع حادثه تصادف، پزشکی قانونی بعد از بررسی هایی که انجام میدهد میزان خسارت وارد شده به فرد را به دادگاه اعلام میکند سپس به سرنشینان دیه تعلق خواهد گرفت. این افراد می توانند دیه خود را از بیمه شخص ثالث خودرویی که در هنگام وقوع تصادف جزء سرنشینان آن بوده اند دریافت کنند. در حقیقت باید ذکر کرد که تمام افرادی که در حادثه حضور داشتند و آسیب شامل آن ها شده است قابلیت دریافت دیه را از سازمانی که خودرو دارای بیمه شخص ثالث است دارند.

برخی از منتقدان بر این باورند که دیه زن و مرد باید یکسان باشد که چرا اسلام میگوید دیه فردی که جاهل است با فردی که عالم می باشد یکسان خواهد بود و باید این را در نظر داشت که ارزش افراد بر اساس عالم و یا جاهل بودن آن ها کم یا زیاد نمیشود و از این نظر دیه زن و مرد هم به همان گونه باید مساوی دانسته شود.

دیه زن در تصادفات بر اساس تبصره ها و قوانین بیمه ثالث، فارق از در نظر گرفتن جنسیت پرداخت میگردد. ما به تفاوت دیه زن را صندوق خسارت های بدنی میپردازد. بنابراین میتوان گفت هنگام بروز تصادفات دیه مرد و زن یکسان و به یک مقدار معینی خواهد بود. نکته قابل توجه این است که اگر تصادف به صورت عمد اتفاق افتاده باشد پرداخت دیه توسط شخص راننده صورت میگیرد.

دیه زن

دیه زن باردار

همانطور که میدانید طبق قانون مجازات اسلامی ایران، دیه زن در حال حاضر نصف دیه یک مرد تعیین شده است. نکاتی هم در مورد دیه زن باردار وجود دارد که دانستن آن ها برای زنان لازم و ضروری است اما امیدواریم که هیچ مادر و فرزندی درگیر این موضوع پر چالش و آزار دهنده نشوند.

اگر جنین در شکم مادر باردار سقط یا فوت شود، دیه به ولی و صاحب حق فرزند تعلق میگیرد. مقدار دیه جنین بر اساس سن حاملگی او در زمان سقط و فوت مشخص و تعیین میشود.

هنگامی که زن باردار باشد و در اثر جنایتی که در حق وی صورت میگیرد فوت شود علاوه بر دیه جنین، دیه کامل زن هم به ولی دم و وارثان او تعلق میگرد. دیه زن در تصادفات و همچنین دیه زن باردار فرقی با دیه زن غیر باردار ندارد.

همچنین دیه زن مجرد با دیه زن متاهل هیچ تفاوتی ندارد. نکاتی که وجود دارد این است که در برخی موارد بسیار خاص و متفاوت دیه زن و مرد یکسان می باشد. همان گونه که می دانید در ماه های حرام یک سوم دیه کامل به دیه زن و مرد اضافه می شود.

دیه سقط جنین تا 4 ماهگی یک دهم مبلغ کل دیه کامل تعیین گردیده است. از 4 ماهگی تا پایان 6 ماهگی یک پنجم دیه کامل تعلق میگیرد و از 7 ماهگی به بعد نصف مبلغ دیه کامل به ولی دم جنین تعلق خواهد گرفت. دیه مادر بدون جنین طبق دیه زن متاهل در نظر گرفته میشود و به اولیا دم مقتول پرداخت خواهد شد.

کلام آخر

در بابت مسئله تصادفات توصیه میشود که در صورت نداشتن تمرکز و تعادل در رانندگی از خودروی شخصی و یا هر وسیله نقلیه دیگری در جهت رانندگی استفاده نکنید زیرا جان انسان ها جزء مهمترین دارایی آن ها می باشد که خداوند به آن ها هدیه داده است.ما با ایجاد حادثه باعث به وجود آمدن پشیمانی و مشکل برای خودمان و همچنین آسیب رساندن به دیگری میشویم که در برخی موارد جبران آن می تواند حاصل نشود. در وب سایت وکلای مشهد تمامی موارد درباره دیه زن در تصادفات به چه میزان و به چه مقدار است توضیح داده ایم. از اینکه با دیده هایتان ما را همراهی کرده اید تشکر می کنیم و خواشمندیم که نظرات و پیشنهادات خودتان را برای ما کامنت کنید.

5/5 - (2 امتیاز)

مهتاب عطایی

سلام مهتاب عطایی هستم. مدرک کارشناسی کامپیوتر دارم و چندین سال است که در زمینه محتوا نویسی مشغول فعالیت هستم. در حال حاضر در سایت وکلای مشهد به عنوان نویسنده تحت وب فعالیت میکنم تا محتوایی مفید در اختیار کاربران قرار دهم. اگر نظر و پیشنهاداتی درباره مقاله های من داشتید خوشحال میشم در قسمت نظرات با من به اشتراک بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هفده − 6 =

دکمه بازگشت به بالا