نفقه چیست؟ ⚖️【شرایط گرفتن نفقه + مقدار نفقه در سال1403】
همه ما تا کنون کلمه نفقه به گوشمان خورده که بعضی از زن ها از اینکه همسرشان خرجی آن ها را نمی دهند ناراحت اند و حق خود را می خواهند. به طور کلی بارها این موضوع را از زبان دوست و آشنا شنیده ایم. این مقاله درباره نفقه چیست و انواع آن، شرایط گرفتن آن و اینکه به چه کسانی تعلق میگیرد. ما در این مقاله سعی داریم تا هر آنچه که شما برای دانستن این مطلب لازم دارید معرفی کنیم. برای اطلاعات بیشتر درباره این موضوع در ادامه مطلب با ما همراه باشید.
⭐برای دسترسی به آدرس و شماره تماس بهترین وکیل مشهد کلیک کنید!
نفقه و انواع آن
در ابتدا به بررسی اینکه نفقه چیست و به چه معناست میپردازیم. نفقه به معنای هزینه و خرج است. در قانون مدنی آمده است که به تامین هزینه های زن گفته می شود و تمامی هزینه های مربوط به خوراک، پوشاک، مسکن، تهیه اسباب و اثاثیه زندگی، هزینه های درمان و… که بر عهده مرد است گفته می شود.
همه این ها به عهده مرد است و موظف به انجام آن می باشد. به زبان ساده تر از زمانی که زن به عقد مرد در می آید مخارج از از عهده پدر خارج می شود و وظیفه شوهر میشود تا نیازهای زن را بر طرف کند.
نفقه به دو نوع زوجه و اقارب تقسیم میشود:
زوجه: نفقه برعهده مرد است و شامل موارد ضروری زندگی زن است. پرداخت نفقه به زن وظیفه ای است که دین اسلام و قانون بر عهده مرد قرار داده است و به این دلیل مرد وظیفه دارد تمامی هزینه های زندگی و مخارج زوجه را تامین کند.
البته زن وظیفه دارد در قبال چیزی که می گیرد نیاز های همسر خود را تامین کند. نفقه زن واجب است یعنی در صورتی که همسر فوت کند یا ورشکست شود، حق زن بر دیگر بدهی ها مهم تر است و باید اول حق زن پرداخت شود و بعد به سایر بدهی ها پرداخته شود. در همه شرایط مرد وظیفه دارد حق زن را پرداخت کند حتی اگر زن شاغل باشد. زن میتواند نفقه ای که در طول سال ها زندگی مشترک دریافت نکرده است طلب کند و حق خود را بگیرد.
اقارب: نفقه اقارب شامل پدر و مادر و فرزندان است. اگر پدر و مادر نیاز مالی داشته باشند و توان کسب درآمد نداشته باشند مستحق دریافت نفقه از فرزند هستند. فرزند دختر و پسر وظیفه دارند هزینه های پدر و مادر خود را تامین کنند. اما اگر فرد فرزندی نداشته باشد هزینه ها بر عهده نوه است.
نفقه فرزند
تامین هزینه های فرزند بر عهده پدر است و شامل موارد ضروری زندگی فرزند است. اما در صورتی که پدر فوت کند یا شرایط تامین نفقه را نداشته باشد، نفقه فرزند بر عهده جد پدری است و اگر هم پدر و هم جد پدر نباشند و یا شرایط تامین آن را نداشته باشند، این وظیقه بر عهده مادر است.
اما در چه صورتی نفقه پرداخت می شود؟ زمانی نفقه به فرزندان پرداخت می شود که فرزند نامشروع نباشند یا به فرزند خوندگی گرفته شده باشند. اما اگر فرزندی به طور قانونی به سرپرستی گرفته شده باشد در این صورت نفقه پرداخت می شود.
معمولا نفقه پسران تا سن 18 سالگی است اما اگر پسر قصد رفتن به دانشگاه را داشته باشد و یا به سربازی برود شرایط گرفتن نفقه را دارد. دختر ها نیز تا زمانی که مجرد هستند مستحق گرفتن نفقه اند و مخارج او بر عهده پدر است.
شرایط گرفتن نفقه و مقدار آن
برای اطلاع داشتن درباره نفقه و مشاوره های لازم نیاز است که از بهترین وکیل نفقه در مشهد کمک بگیرید. طبق ماده 1102 قانون مدنی همین که ازدواج صورت گرفت رابطه زناشویی بین دو طرف به جود می آید و حقوق همسر و شوهر برقرار می شود. اما شرط هایی لازم است:
- دائمی بودن عقد
- تمکین کامل زوجه
- نفقه زن در دوران عقد
در دوران عقد و صیغه زن و مرد در یک خانه زندگی نمی کنند و رابطه زن و مرد تا قبل از ازدواج باب نیست و اصطلاحا می گویند که زن باکره است؛ به این دلیل که نه تمکین عام صورت گرفته نه تمکین خاص به همین دلیل برخی معتقدند نفقه در دوران عقد و صیغه صورت نمی گیرد و تا زمانی که ازدواج صورت نگرفته مرد وظیفه پرداخت هیچگونه هزینه ای نمی باشد.
طبق قانون همین که عقد انجام شد و صیغه خوانده شد رابطه زناشویی صورت گرفته و رابطه میان دو طرف به وجود می آید و حقوق زوجین صورت می گیرد. اگر زن خلاف خواسته های شوهرش عمل کند مستحق گرفتن آن نمی شود. تامین هزینه های زن در دوران عقد بر عهده شوهرش قرار می گیرد. پدر دختر هیچ مسئولیتی نسبت به پرداخت هزینه های دختر بعد از ازدواج او ندارد و کاملا برعهده همسر است.
منظور از عقد، عقد دائم است و نفقه به خانمی که در عقد موقت و دوران نامزدی است تعلق نمی گیرد. اما شرایط همیشه اینطور نیست. در مواردی نفقه به زن تعلق نمیگیرد و مرد از پرداخت آن سر باز میکند و معاف میشود. زمانی که زن از مرد تمکین کند و وظایف خود را به درستی انجام بدهد نفقه به او تعلق می گیرد اما در صورتی که زن تمکین نکند حقی به او تعلق نمیگیرد.
فوت کردن مرد و حامله نبودن زن، طلاق و عدم تمکین زن، عقد موقت و صیغه، ترک بی دلیل خانه دلایلی هستند که مرد را از پرداخت هزینه ها معاف میکند. نحوه پرداخت نفقه بستگی به رای دادگاه و شرایط دارد. در برخی افراد فرد ملزم به پرداخت آن است و به شرطی که حق دیدن زن را به دلیل خطر جانی و مالی نداشته باشد. در برخی نحوه پرداخت نفقه به صورت ماهیانه است.
کلام اخر
در این مقاله درباره اینکه نفقه چیست و شرایط آن به چه صورت است و تمام چیزی که به شما کمک خواهد کرد برای شما جمع آوری کردیم و به طور کلی در خصوص آن صحبت کردیم. همچنین اینکه به چه کسانی تعلق می گیرد و دانستیم حق زن در زندگی مشترک و فرزندان به چه صورت است. امیدوارم این مطالب به شما در حل مشکلتان کمک کرده باشد ممنون که تا اینجا همراه ما بودید. لطفا انتقاد و نظرات خود را با مخاطبین سایت وکلای مشهد به اشتراک بگذارید.