کودک آزاری ⚖️【انواع کودک آزاری و راهکار مقابله با آن】
کلمه کودک آزاری مصداق آسیب های شدید جسمی است و دغدغه بسیاری از والدین است که کودک خود را از این آسیب های احتمالی حفظ کنند. اما کودک آزاری ابعاد مختلفی دارد و فقط به آزارهای جسمی محدود نمی شود و والدین گاهی ممکن است با آسیب های روحی سبب آسیب به کودک شوند. در ادامه به طور کامل به مفهوم کودک آزاری و راه های درمان آن می پردازیم.
⭐برای دسترسی به آدرس و شماره تماس بهترین وکیل مشهد کلیک کنید!
کودک آزاری چیست؟
کودک آزاری در هرگونه بد رفتاری فیزیکی یا عاطفی که منجر به آسیب های روحی و جسمی کودک شود، خلاصه می شود. این کار ممکن است توسط افراد بیگانه صورت گیرد و یا توسط کسانی که حضانت او را برعهده دارند.
کودک آزاری می تواند شامل هر چیزی باشد که سلامت جسمی و روانی کودک را به خطر بیاندازد مثل ضرب و شتم و تنبیه جسمی، نادیده گرفتن نیازهای اساسی کودک مانند نیاز به غذا و… . در پاسخ به این سوال که افراد تا چه سنی کودک تلقی می شوند، باید گفت که افراد زیر 18 سال کودک محسوب می شوند و آسیب به این افراد، کودک آزاری محسوب می شود.
نکته ای که بسیار حائز اهمیت است، این است که برخی افراد گمان می کنند که فقط تجاوز جنسی به کودکان، آسیب رساندن به کودک محسوب می شود؛ تجاوز، شدید ترین نوع کودک آزاری است و آزار رساندن به کودک تنها به این مورد محدود نمی شود. همان طور که گفتیم شامل تمام آسیب های روحی و جسمی وارد شده بر کودک می باشد.
انواع کودک آزاری
کودک آزاری از لحاظ روانی( عاطفی): شایع ترین نوع، آزار روانی می باشد. برخی افراد گمان می کنند که کودک آزاری فقط محدود به آسیب های جسمی می باشد و اکثرا این مورد را نادیده می گیرند که آسیب به روان کودک نیز کودک ازاری محسوب می شود.
گاهی والدین تنها با یک جمله روان کودک را به بازی می گیرند و خود متوجه این نیستند که همین یک جمله ممکن است چه تاثیری در ناخودآگاه کودک بگذارد و کودک مدام آن جمله را در ذهن خود مرور می کند و در نهایت، کودک دچار دلهره شده و از لحاظ روحی آسیب می بیند. بی توجهی و غفلت از کودک، فرق گذاشتن بین فرزندان، طرد کردن و… نمونه هایی از کودک ازاری روانی محسوب می شوند.
کودک آزاری از لحاظ جسمی: این مورد از کودک ازاری به هرگونه بد رفتاری که منجر به آسیب جسمی کودک شود، اطلاق می شود. این بد رفتاری می تواند شامل کتک زدن کودک، خفه کردن، سوزاندن عمدی کودک، پرتاب یک وسیله به سمت کودک، مسموم کردن کودک به صورت عمدی، گرسنه نگه داشتن کودک یا عدم رفع نیازهای اساسی وی و وادار کردن کودک به فعالیت هایی که در توان وی نمی باشد.
کودک آزاری از لحاظ جنسی: این مورد از کودک آزاری نیز شامل هر گونه سو استفاده از کودک برای رسیدن به تحریک جنسی می باشد. کودک ازاری از لحاظ جنسی می تواند به صورت لمسی و یا غیر لمسی باشد؛ غیر لمسی می تواند شامل این مورد باشد که کودک را وادار به تماشای تصاویر مستهجن نمایند.
کودک آزاری از لحاظ جنسی معمولا در دختر بچه ها بیشتر از پسر بچه ها اتفاق می افتد ولی به صورت کلی در هر دو مورد نیز قابل رویت می باشد. آسیب جنسی به کودک معمولا توسط افراد نزدیک و قابل اعتماد رخ می دهد که در این صورت آسیب وارد شده به روح و روان کودک بیشتر می باشد.
علل کودک آزاری
شرایط خانوادگی در کودک آزاری نقش بسزایی ایفا می کند؛ بعضی از کودکان به صورت ژنتیکی دارای اختلالاتی همچون بیش فعالی، ناسازگاری، ناتوانی ذهنی، اوتیسم و… هستند؛ این کودکان به صورت طبیعی رفتارهایی از خود بروز می دهند و والدین ممکن است به علت عدم آگاهی کافی در این خصوص، کودک را تحت فشار قرار دهند و واکنش شدیدی نشان دهند که در نهایت منجر به کودک ازاری می شود.
گاهی نیز ممکن است ناتوانی ذهنی از والدین باشد و یا اینکه تحصیلات و اطلاعات کافی در خصوص تربیت فرزند نداشته باشند و ناخواسته رفتارهایی از خود بروز دهند که منجر به کودک ازاری شود. از دیگر شرایط خانوادگی که می تواند باعث کودک ازاری شود می توان به طلاق و اعتیاد اشاره کرد. در خانواده هایی که والدین از یکدیگر طلاق گرفته اند، کودک به این دلیل که پشتیبانی کافی از سمت والدین دریافت نمی کند، بیشتر در معرض کودک آزاری قرار می گیرد.
مورد دیگری که می تواند در کودک ازاری نقش داشته باشد؛ فرهنگ و شرایط اجتماعی است. در جامعه ای که درگیر جنک و انواع آسیب های اجتماعی و بی عدالتی باشد و در آن سازمانی برای حمایت از کودکان وجود نداشته باشد و به محیط آموزشی کودکان بی توجهی شود، کودک ازاری افزایش می یابد.
هم چنین گاهی به صورت اشتباه این فرهنگ جا افتاده است که کودک در قبال افرادی که سبب آزار وی می شوند، نمی تواند از خود واکنشی نشان دهد و یا زبان به شکایت بگشاید، در این جوامع کودک ازاری افزایش می یابد. از عوامل دیگر که سبب کودک ازاری می شود، می توان به اختلال شخصیت اشاره کرد. کسی که مرتکب کودک ازاری می شود، در اکثر مواقع اختلال شخصیت دارد.
نحوه مقابله با کودک آزاری
اولین قدم برای مقابله با کودک آزاری و پیشگیری از آن، این است که والدین اطلاعات خود را در این خصوص افزایش دهند و باید در جوامع کلاس هایی در خصوص کودک ازاری برگزار نمایند تا والدین مهارت های کافی برای پیشگیری از کودک ازاری را کسب نمایند.
برای مقابله با کودک ازاری در خانواده هایی که بین والدین اختلاف وجود دارد و مدام در حال بحث و کشمکش هستند، شرکت در جلسات مشاوره است که در پس این اختلافات، روان کودک آسیب نبیند و والدین از کودک ازاری جلوگیری نمایند.
همان طور که اشاره کردیم، جامعه نیز در کودک ازاری نقش دارد و برای مقابله با آن، جوامع نیز باید ارتقا پیدا کنند و باورهای غلط را حذف نمایند و سازمان هایی را در خصوص کودک ازاری و مقابله با آن ایجاد نمایند. هر گونه کودک ازاری باید گزارش شود تا برای جلوگیری از تکرار مجدد آن اقداماتی صورت گیرد و این کودکان دیگر درگیر این معضلات نشوند.
مورد آخر گزارش است؛ اگر کسی به موردی از کودک ازاری برخورد کرد بهتر است سریع به پلیس اطلاع دهید. این مورد کمک بسیار زیادی به کودکان و مقابله با کودک ازاری می نماید یا اگر متاسفانه این آسیب برای شخصی نزدیک به شما اتفاق افتاد بهتر است از بهترین وکیل خانواده در مشهد مشاوره های لازم را جهت پیگیری بگیرید.
مجازات کودک آزاری
کودک آزاری جرم محسوب می شود و کسی که مرتکب این جرم شده فارغ از این که والدین کودک باشد یا سایر افراد، مجازات خواهد شد. هرگونه آسیب به جسم و روان کودک جرم است و مجازات آن زندان و جریمه نقدی می باشد. اگر کودک آزاری توسط مادر صورت گیرد، یعنی مادر در مراقبت و نگهداری از کودک کوتاهی کند و سلامت کودک در خطر باشد، قاضی می تواند هر تصمیمی که به صلاح کودک باشد اتخاذ نماید.
در صورتی که جرم مادر دال بر ضرب و شتم کودک و آسیب به او، اثبات شود، مادر محکوم به پرداخت دیه می شود. در صورت اثبات جرم کودک آزاری توسط پدر نیز برای وی مجازات در نظر گرفته می شود.
لازم به ذکر است کتک زدن کودک توسط پدر جرم محسوب نمی شود و در صورتی که این امر از حد متعارف خارج شود و سبب آسیب به کودک شود، مجازات در پی خواهد داشت و همان طور که گفتیم مجرم به حبس و جریمه نقدی محکوم می شود و میزان آن بعد از این که بررسی های لازم صورت گرفت، توسط دادگاه مشخص می شود.
کلام آخر
به طور خلاصه، کودک آزاری به هرگونه آزار جسمی و روحی وارد شده بر کودک توسط والدین یا افراد بیگانه، اطلاق می شود. در این مقاله به صورت جامع به مفهوم کودک ازاری، انواع آن، علت های به وجود آمدن و راهکار مقابله با آن پرداختیم. امیدواریم که در سرزمینمان روز به روز این اتفاقات کمرنگ تر و به تمام شدن کشیده شوند. ممنونیم که تا پایان با همراه بودید، لطفا نظرات خود را با مخاطبین سایت وکلای مشهد شریک شوید.