نکات حقوقی

حضانت فرزند ⚖️【شرایط سلب حضانت از والدین】

حضانت به معنی نگهداری و سرپرستی والدین از فرزند می باشد. به عبارتی والدین وظیفه دارند از لحاظ مسائل مالی و سایر نیازهای فرزند او را حمایت کنند و به هیچ عنوان نمی توانند از این مسئولیت سر باز زنند. در این مقاله به طور کامل به مواردی که حضانت فرزند از والدین، سلب می شود؛ اشاره نموده ایم. برای کسب اطلاعات بیشتر تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.

حضانت بعد از طلاق والدین

گاهی والدین به دلیل ناسازگاری و مشکلاتی که با یکدیگر دارند، تصمیم به طلاق می گیرند و نیازهای کودک را نادیده می گیرند که این تصمیم، آینده کودک را تحت الشعاع قرار می دهد. علاوه بر این ممکن است کودک با کمبودهایی در زندگی مواجه شود و دچار آسیب های روحی و روانی شدید شود. حتی اگر کودک بسیار قوی باشد باز هم در تنگنا قرار می گیرد و در نهایت به گوشه نشینی روی می آورد.

این پرسش مطرح می شود زمانی که والدین تصمیم به طلاق بگیرند، تکلیف وظیفه ای که بر عهده آن هاست، به عبارتی وظیفه حضانت و نگهداری از فرزند چه می شود؟ در پاسخ باید بگوییم که حضانت فرزند دختر بعد از طلاق والدین از یکدیگر، از سن 7 تا 9 سالگی بر عهده پدر می باشد و حضانت فرزند پسر بعد از طلاق، از 7 تا 15 سالگی بر عهده پدر می باشد.

پس از اینکه اتمام سنین مذکور، براساس رای دادگاه مشخص می شود و این دادگاه است که تعیین می کند کدام یک از والدین، صلاحیت حضانت و نگهداری فرزند را دارند. زن و مرد می توانند خود در این خصوص به توافق برسند که حضانت را به طور کلی چه کسی بر عهده بگیرد؛ البته این امر در صورتی امکانپذیر است که دادگاه، تشخیص دهد کسی که این وظیفه را بر عهده می گیرد، صلاحیت لازم را برای حضانت از فرزند دارد یا خیر.

در خصوص طلاق توافقی نیز شرایط به همین صورت است و والدین علاوه بر مهریه و نفقه و… باید برای حضانت و نگهداری فرزند نیز به توافق برسند. یکبار دیگر متذکر می شویم در صورت رسیدن فرزند به سن قانونی خودش تصمیم می گیرد با چه کسی زندگی کند. زوجین می توانند جهت مشاوره درباره این مسائل به بهترین وکیل خانواده در مشهد نیز مراجعه کنند و از او کمک بگیرند.

حضانت فرزند بعد از طلاق والدین

حضانت بعد از فوت پدر

حضانت و نگهداری فرزند طبق قانون، وظیفه مشترک بین والدین است که تحت هیچ شرایطی این قانون تغییر نمی کند. بنابراین در صورت فوت پدر، حضانت بر عهده مادر می باشد. اما در خصوص مسائل مالی باید متذکر شد که بعد از فوت پدر، نگهداری و حضانت از لحاظ مالی بر عهده پدربزرگ و جد پدری می باشد.

در صورتی که پدربزرگ بخواهد حضانت را به طور کامل بر عهده بگیرد، باید به دادگاه ثابت کند که مادر فرزند از لحاظ اخلاقی دچار مشکل است، یا درگیر اعتیاد است و صلاحیت لازم برای حضانت را ندارد. همچنین در صورتی که مادر بعد از فوت پدر، ازدواج کرده باشد، پدربزرگ می تواند در خصوص حضانت از فرزند اقدام نماید.

حضانت در ازدواج موقت

پیش از بررسی این موضوع که حضانت فرزند در ازدواج موقت با چه کسی است؛ ابتدا به طور خلاصه به تعریف ازدواج موقت می پردازیم. ازدواج موقت یا صیغه، نوعی از ازدواج است که زن و مرد با توافق یکدیگر به صورت موقت به عقد یکدیگر در می آیند. در ازدواج موقت، زن و مرد، خود، مدت زمانی را تعیین می کنند و پس از اتمام این دوره، صیغه به خودی خود باطل می شود و برای جدایی بر خلاف ازدواج دائم، نیازی به طلاق نیست.

حال این سوال مطرح می شود، اگر در ازدواج موقت، زوجین صاحب فرزند شوند، حضانت او با چه کسی است؟ در پاسخ باید بگوییم که در ازدواج موقت نیز مانند ازدواج دائم، حضانت فرزندان از سن 7 سالگی با پدر است، در خصوص حضانت فرزند دختر، تا 9 سالگی و در خصوص فرزند پسر تا 15 سالگی. در صورتیکه پدر بخواهد حضانت از فرزند را به مادر، محول کند؛ در این صورت نیز تامین نیازهای مالی کودک بر عهده اوست و نمی تواند از این مسئولیت شانه خالی کند.

حضانت فرزند بعد از ازدواج مجدد پدر یا مادر

در صورتی که مادر، حضانت را بر عهده داشته باشد و اقدام به ازدواج مجدد نماید، این مسئولیت به پدر محول می شود. شایان ذکر است که در این مورد، استثنایی نیز وجود دارد و آن این است که پدر فوت کرده باشد و در صورتی که پدر در قید حیات باشد، واگذاری حضانت به وی، به صلاح فرزند نباشد. به طور کلی، حکم نهایی با در نظر گرفتن مصلحت فرزند، صادر می شود.

اما در خصوص ازدواج مجدد پدر شرایط فرق می کند و ازدواج او باعث نمی شود که حق حضانت از او سلب شود. همانطور که گفتیم در خصوص حضانت فرزندان والدین می توانند با یکدیگر به توافق برسند که این مسئولیت را چه کسی بر عهده بگیرد. البته در صورتی که فرزند به سن بلوغ رسیده باشد، خودش تعیین می کند که با چه کسی زندگی کند.

حضانت فرزند بعد از ازدواج مجدد پدر یا مادر

در چه مواردی حضانت از والدین سلب می شود؟

در برخی موارد، سلامت فرزندی که تحت حضانت پدر یا مادر است؛ به خطر می افتد یا به عبارتی این حضانت، به صلاح و مصلحت فرزند نیست. در چنین مواردی دادگاه تشخیص می دهد که حضانت از فرزند را به چه کسی واگذار کند. این موارد عبارتند از:

  • در صورتی که یکی از والدین دچار هرگونه اعتیاد زیان آور باشد و این اعتیاد به ضرر فرزند باشد؛ حضانت از او سلب می شود. البته تشخیص این که اعتیاد برای کودک مضر است را قانون تعیین می کند.
  • در صورتی که هر یک از والدین فساد اخلاقی داشته باشد.
  • در صورتی که پزشکی قانونی تشخیص دهد هر یک از والدین دچار بیماری روانی است.
  • در صورتی که هر یک از والدین، فرزند را ترغیب به فساد اخلاقی و اعمال ناشایست مانند قاچاق و… نماید و از او سوء استفاده نماید.
  • در صورت کودک آزاری توسط هر یک از والدین یا به عبارتی ضرب و شتم بیش از حد متعارف

نکته: هیچ یک از موارد مذکور، باعث نمی شوند که پدر و مادر، حق ملاقات فرزند را از دست بدهند.

کلام آخر

به طور خلاصه، حضانت به معنی نگهداری از فرزند می باشد و این وظیفه بر عهده والدین است و در صورت طلاق باید با یکدیگر بر سر حضانت فرزند به توافق برسند. در شرایطی نیز حضانت، از والدین سلب می شود که به طور کامل به این موارد اشاره نمودیم. از همراهی شما تا پایان این مقاله در سایت وکلای مشهد سپاسگزاریم. خواهشمندیم نظرات و پیشنهادات خود را با ما به اشتراک بگذارید.

5/5 - (12 امتیاز)

مهتاب عطایی

سلام مهتاب عطایی هستم. مدرک کارشناسی کامپیوتر دارم و چندین سال است که در زمینه محتوا نویسی مشغول فعالیت هستم. در حال حاضر در سایت وکلای مشهد به عنوان نویسنده تحت وب فعالیت میکنم تا محتوایی مفید در اختیار کاربران قرار دهم. اگر نظر و پیشنهاداتی درباره مقاله های من داشتید خوشحال میشم در قسمت نظرات با من به اشتراک بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

1 × 4 =

دکمه بازگشت به بالا