نفقه فرزند ⚖️【مجازات عدم پرداخت نفقه】
نفقه در مایحتاج زندگی خلاصه شده و به عبارت دیگر ضروریات لازم برای ادامه زندگی محسوب می شود. فرزندان از بدو تولد به صورت طبیعی برای رفع نیازهای اولیه به والدین خود وابسته هستند؛ والدین می بایست از فرزند خود مراقبت کرده و اقدامات لازم را جهت رفع نیازهای وی به عمل آورند. در ادامه به صورت کامل در خصوص نفقه فرزند و مصادیق و شرایط آن بحث خواهیم کرد.
⭐برای دسترسی به آدرس و شماره تماس بهترین وکیل خانواده در مشهد کلیک کنید!
نفقه فرزند چیست؟
همان طور که گفتیم، فرزندان به یکسری مایحتاج برای ادامه زندگی نیاز دارند که به آن نفقه می گویند؛ این نیازها شامل: خوراک، پوشاک، هزینه های درمان و… می باشند. پرداخت نفقه فرزند بر عهده والدین می باشد و آنان موظفند نیازهای فرزند خود را برطرف نمایند.
در صورتی که والدین از یکدیگر طلاق بگیرند، باید در خصوص حضانت فرزند و پرداخت نفقه به توافق برسند که چه کسی مسئولیت آن را بر عهده بگیرد. در خصوص حضانت باید گفت که حضانت فرزندان تا 7 سالگی با مادر است ولی پرداخت نفقه و تامین نیازهای مالی فرزند بر عهده پدر می باشد. پس پرداخت نفقه مرتبط با حضانت نمی باشد و در صورتی که حضانت فرزند با مادر باشد، باز هم پرداخت نفقه و تامین حقوق مالی فرزند بر عهده پدر است.
بعد از سن مذکور پدر و مادر می توانند در خصوص حضانت فرزند به توافق برسند که با مادر باشد یا پدر؛ ولی همان طور که گفتیم در مورد نفقه جدا از بحث حضانت که با مادر است یا پدر، نفقه تا سن 18 سالگی و تا زمان ازدواج دختر بر عهده پدر می باشد. در صورتی که فرزند پس از سن 18 سالگی قصد ادامه تحصیل داشته باشد، پدر موظف است هزینه های مربوط به آن را بپردازد و طبق قانون در صورت عدم پرداخت نفقه از سوی پدر، وی به حبس محکوم می شود که در ادامه به صورت کامل به مجازات عدم پرداخت نفقه می پردازیم.
مجازات عدم پرداخت نفقه توسط پدر
همان طور که در قسمت بالا به آن اشاره کردیم، پرداخت نفقه بر عهده پدر است و در صورتی که پدر از این مسئولیت شانه خالی کند، مرتکب جرم شده و طبق قانون، مجازات هایی برای وی در نظرگرفته می شود.
در صورت پرداخت نکردن نفقه از سوی پدر، فرزند می تواند از او شکایت کند و برای این کار باید به دفتر قضایی مراجعه و شکایت خود را به ثبت برساند یا با بهترین وکیل پایه یک دادگستری در مشهد مشورت نماید. در روند رسیدگی به پرونده، توان مالی پدر، مورد بررسی قرار می گیرد و اگر ثابت شود که او توان مالی پرداخت نفقه را داشته و از این کار صرف نظر کرده، پرونده به دادگاه ارسال شده و در آنجا رای نهایی صادر می شود.
حال می خواهیم به میزان و نوع مجازات عدم پرداخت نفقه از سوی پدر بپردازیم. طبق قانون، مجازات پدری که از پرداخت نفقه، خودداری کرده، حبس از 6 ماه تا 1 سال می باشد.
شرایط پرداختن نفقه
از شرایط نفقه فرزند باید به این مورد اشاره کنیم که طبق قانون، پدر موظف است نفقه فرزند را بپردازد و در این امر شرایط مالی پدر در نظر گرفته می شود؛ به عبارتی برای تعیین میزان نفقه تنها به نیازهای فرزند توجه نمی شود، بلکه توان مالی پدر نیز مدنظر است. در صورتی که پدر فوت کند، نفقه با جد پدری و پس از آن با جد مادری است.
از دیگر شرایط نفقه این مورد است که نفقه فرزندان تا سن 18 سالگی با پدر است؛ همان طور که در قسمت های بالا گفتیم، این اصل در صورت ادامه تحصیل فرزندان نقض می شود و پدر باید هزینه های تحصیل فرزندان را بپردازد. در صورتی که فرزند به سن بلوغ رسیده و از توان مالی خوبی برخوردار باشد، به عبارتی بتواند نیاز های مالی خود را تامین نماید، پدر دیگر ملزم به پرداخت نفقه نمی باشد.
از دیگر شرایط نفقه این است که فرزند نمی تواند از پدر در خصوص نفقه دوران گذشته شکایت کند؛ این امر در صورتی ممکن است که طبق حکم دادگاه، پرداخت نفقه توسط پدر، الزامی بوده باشد و پدر در پرداخت آن امتناع نماید. در این موارد، فرزندان می توانند نسبت به شکایت از پدر، اقدام نمایند.
مصادیق نفقه
در قسمت های بالا به تعریف نفقه پرداختیم و متذکر شدیم که نفقه جزو حقوق مسلم فرزند به شمار می رود و طفره رفتن از پرداخت آن توسط پدر، مجازات دارد. اینک می خواهیم به بررسی مصادیق نفقه و این که چه مواردی نفقه تلقی می شوند، بپردازیم.
نفقه علاوه بر نیازهای اولیه فرزند که شامل: خوراک، پوشاک و لباس و… می باشد، موارد دیگری را نیز شامل می شود که عبارتند از: هزینه های آموزشی، هزینه های درمان، بهداشت و… این موارد جزو ضروریات زندگی محسوب می شوند که در صورت نادیده گرفتن آن ها توسط والدین، کودک در مضیقه قرار می گیرد.
نفقه فرزند نامشروع و فرزند خوانده
در خصوص فرزندان نامشروع باید گفت که طبق قانون، این فرزندان از تمام حقوقی که فرزندان مشروع از آن بهره مند هستند، محروم می باشند و به فرزندان نامشروع ارث تعلق نمی گیرد. با این حال، این فرزندان نیز مانند فرزندان مشروع از حق نفقه مستثنی نیستند و با وجود نامشروع و غیر قانونی بودن فرزند، والدین موظف به حضانت و پرداخت نفقه می باشند.
نفقه فرزند خوانده نیز مانند فرزند نامشروع باید از سوی پدر پرداخت شود؛ کسی که سرپرستی فرزندی را بر عهده می گیرد، موظف است اقدامات لازم برای نگهداری و مراقبت از فرزند را به عمل آورد، که تامین نیازهای مالی فرزند از جمله این موارد هستند و اگر پدری از پرداخت نفقه به فرزند خوانده خودداری نماید، فرزند می تواند نسبت به مطالبه حق خود اقدام نماید.
کلام آخر
به طور خلاصه، فرزندان برای ادامه زندگی یکسری نیازهای اولیه دارند که تامین آن نیازها بر عهده پدر می باشد و در صورت عدم پرداخت آن، مجازات خواهد شد. در این مقاله به صورت کامل به نفقه فرزند و شرایط آن و این که چه مواردی نفقه به شمار می روند، پرداختیم. از این که ما را تا پایان این مقاله در سایت وکلای مشهد همراهی کردید، سپاسگزاریم. لطفا نظرات خود را با سایر کاربران ما به اشتراک بگذارید.