نکات حقوقی

شرب و خمر چیست؟ ⚖️【قوانین و مجازات شراب خواری】

در پاسخ به این سوال که شرب خمر چیست؟ باید گفت که به معنی مصرف مشروبات الکلی می باشد و قانون مجازات اسلامی، شرب و خمر را ممنوع و غیر قانونی کرده است و برای فرد خاطی مجازات در نظر گرفته است. اگر می خواهید به طور کامل تری درباره واژه شرب و خمر و مجازات آن در ایران و قوانین مربوط به آن اطلاعاتی به دست بیاورید با ما در ادامه این مطلب همراه بمانید.

شرب و خمر چیست؟

شرب و خمر متشکل از دو کلمه می باشد، یکی شرب و دیگری خمر؛ شرب به معنی نوشیدن و خمر مایعی است که باعث مستی شود. بنابراین شرب خمر یا شراب خواری، نوشیدن مایعی است که باعث مستی فرد شده و از لحاظ عقلانی، وی را تحت تاثیر قرار دهد و کنترل فرد روی رفتار خود را دچار اختلال کند.

طبق قانون مجازات اسلامی، مصرف مشروبات الکلی جرم محسوب می شود و غیر قانونی است و فرقی نمی کند که مقدار آن کم باشد یا زیاد، باعث مستی فرد شود یا خیر، در هر صورت مصرف مشروبات الکلی فارغ از نوع آن اعم از شراب انگور، جو، گندم و… براساس قوانین جمهوری اسلامی ممنوع است.

مجازات شرب خمر

همانطور که گفتیم، فردی که مرتکب شراب خواری می شود، مجازات می شود. حال می خواهیم به بررسی میزان مجازات در شرایط مختلف بپردازیم:

  • فردی که مرتکب جرم شرب خمر شده، به 80 ضربه شلاق محکوم می شود و در صورت تکرر جرم برای بار دوم و سوم نیز، حکم همان 80 ضربه شلاق می باشد؛ البته گاهی ممکن است دادگاه برای فرد خاطی مجازات دیگری نیز در نظر بگیرد؛ مانند زندان یا جریمه نقدی. در صورتی که شخصی برای بار چهارم مرتکب شرب خمر شود، حکم او اعدام است.
  • هر کس در اماکن عمومی، به صورت علنی و آشکارا، شراب خواری نماید و به نوعی بخواهد سبب ترویج آن در بین عموم شود، علاوه بر 80 ضربه شلاق، به 2 تا 6 ماه حبس محکوم می شود.
  • خرید و فروش، ساختن، حمل و نگهداری و در اختیار قرار دادن مشروبات الکلی، جرم محسوب می شود و فرد مجرم به 6 ماه تا 1 سال حبس و 74 ضربه شلاق محکوم می شود. علاوه بر این، جرائم نقدی نیز برای فرد مجرم در نظر گرفته می شود که میزان آن 5 برابر ارزش تجاری کالای مذکور می باشد.
  • طبق قانون، هر کس مکانی را به شرب و خمر اختصاص دهد و یا اینکه سایر افراد را به آن مکان دعوت نماید، به 3 ماه تا 2 سال حبس محکوم می شود. علاوه بر حکم حبس برای فرد خاطی، جرائم نقدی نیز در نظر گرفته می شود و در صورت ارتکاب جرم به هر دو مورد، جریمه های بیشتری نیز به وی اختصاص می یابد.
  • هر گاه شخصی مشروبات الکلی را به کشور وارد نماید، در اصل مرتکب قاچاق شده که این کار ممنوع و غیر قانونی است و متهم به 6 ماه تا 5 سال حبس و 74 ضربه شلاق محکوم می شود. علاوه بر این جریمه نقدی که میزان آن 10 برابر ارزش تجاری کالای مذکور می باشد که برای فرد در نظر گرفته می شود.
  • هر کس در زمان مستی رانندگی کند، مرتکب جرم شده و دو نوع مجازات برای وی در نظر گرفته می شود؛ اولین مورد این است که برای فرد مجرم 5 سال حبس و یا بیشتر در نظر گرفته می شود. دومین مورد محرومیت از رانندگی به مدت 1 تا 5 سال می باشد.
مجازات شرب خمر

تخفیف مجازات در شرب خمر

در مطالب قبل دریافتیم که شرب و خمر چیست، حال در پاسخ به این پرسش که آیا امکان تبرئه از شرب و خمر برای متهم وجود دارد یا خیر؟ باید گفت در خصوص شرب و خمر که برای آن مجازات تعدادی ضربه شلاق، در نظر گرفته می شود. امکان این که قاضی، تعداد ضربات را کاهش دهد وجود ندارد، مگر با توبه.

در صورتی که فرد مجرم پیش از اثبات جرم، توبه کند و به عبارتی ندامت و پشیمانی خود را اظهار نماید و دادگاه تشخیص دهد که فرد مجرم به صورت واقعی از کار خویش پشیمان است و صرفا جهت رهایی از مجازات، اظهار ندامت می کند، برای مجازات وی تخفیف در نظر گرفته می شود.

اما در صورتی که متهم بعد از توبه و رهایی از مجازات، مجددا مرتکب جرم شود، دیگر نمی تواند با تکیه بر توبه، از مجازات رهایی یابد. شایان ذکر است پس از اثبات جرم نیز در صورت توبه متهم، دادگاه می تواند تخفیف در مجازات متهم را از رئیس قوه قضائیه در خواست نماید. شما می توانید برای مشاوره درباره این مسائل با بهترین وکیل کیفری در مشهد صحبت بکنید و از او اطلاعات و کمک های لازم را دریافت کنید.

اثبات جرم شرب خمر

اثبات شرب و خمر در قوانین اسلامی، از سه روش زیر امکانپذیر است:

  • در صورتی که متهم، بدون این که در حالت مستی باشد و با سلامت عقلانی و اختیار خویش، اقرار به شراب خواری نماید و شرب و خمر را تایید نماید، دادگاه این اقرار را می پذیرد؛ چه دلیلی محکم تر از اقرار خود شخص به مصرف مشروبات الکلی.
  • مورد بعدی برای اثبات شرب و خمر که مورد پذیرش دادگاه باشد، شهادت دو مرد بزرگسال که عاقل و بالغ باشند، است که این دو مرد باید عادلانه و صادقانه شهادت دهند تا شرب و خمر نزد دادگاه ثابت شود.
  • در صورتی که قاضی علم و آگاهی کافی داشته باشد و با بررسی شواهد پرونده به این نتیجه برسد که فرد، مرتکب شرب خمر شده، می تواند تنها با استناد به این اطلاعات، شرب خمر را ثابت کرده و حکم مجازات را صادر نماید.

نکته: برای اثبات جرم شرب خمر تنها تست الکل کافی نیست و برای اثبات یکی از سه روش مذکور باید اعمال شود.

اثبات جرم شرب خمر

مجازات شرب خمر در افراد زیر 18 سال

همان طور که در قسمت های بالا عنوان کردیم دریافتید که شرب و خمر چیست و مجازات آن تعداد 80 ضربه شلاق می باشد؛ این مجازات در خصوص افراد زیر 18 سال که به سن قانونی نرسیده اند، متفاوت است. حال می خواهیم به مجازات افراد مذکور بپردازیم.

قانون برای کودکان زیر 12 سال که مرتکب شرب خمر شده اند، هیچ گونه مجازاتی در نظر نگرفته زیرا آن ها از لحاظ عقلانی به تکامل نرسیده اند و صدور حکم مجازات برای آن ها عادلانه نیست. از این رو قاضی دادگاه تنها به نصیحت این افراد می پردازد تا مجددا مرتکب جرم نشوند.

در صورتی که فرد متهم از 12 تا 15 سال سن داشته باشد و جرم او خیلی سنگین نباشد؛،قاضی تنها به گرفتن تعهد از وی مبنی بر عدم تکرار جرم و دادن اخطار به او بسنده می کند؛ اما در موارد شدید، کودک محکوم می شود به مدت 3 ماه تا یک سال در کانون اصلاح و تربیت، نگهداری شود.

کانون اصلاح و تربیت مکانی برای نگهداری افراد مجرم زیر 20 سال می باشد. در خصوص افراد مجرم از سن 15 تا 18 سال باید گفت که دادگاه ممکن است مجازاتی برای آن ها در نظر بگیرد که تشخیص نوع آن بر عهده قاضی می باشد و مجازات تعیین شده برای افراد زیر 18 سال به هیچ عنوان شامل ضربات شلاق نمی باشد.

کلام آخر

به طور خلاصه اطلاعاتی درباره این که شرب و خمر چیست و در ایران برای فردی که مرتکب شرب خمر شده چه قوانینی وجود دارد و چه مجازاتی در نظر گرفته می شود به شما دادیم. از انتخاب سایت وکلای مشهد و همراهی تا پایان مقاله از شما سپاسگزاریم. جهت ارائه مطالب مفید دیگر، نظرات و انتقادات خود را با ما به اشتراک بگذارید.

5/5 - (12 امتیاز)

مهتاب عطایی

سلام مهتاب عطایی هستم. مدرک کارشناسی کامپیوتر دارم و چندین سال است که در زمینه محتوا نویسی مشغول فعالیت هستم. در حال حاضر در سایت وکلای مشهد به عنوان نویسنده تحت وب فعالیت میکنم تا محتوایی مفید در اختیار کاربران قرار دهم. اگر نظر و پیشنهاداتی درباره مقاله های من داشتید خوشحال میشم در قسمت نظرات با من به اشتراک بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ده − 4 =

دکمه بازگشت به بالا