نکات حقوقی

نحوه شکایت نویسی چگونه است؟ ⚖️【اصول کلیدی که باید بدانید!】

یکی از نکات مهم برای آغاز شکایت و ارایه آن به دادگاه، آشنایی با نحوه شکایت نویسی است. البته ما توصیه می‌کنیم مراحل اولیه شکایت نویسی توسط وکیل با تجربه انجام شود، چون نوشتار و فن بیان در شکایت نویسی به گونه‌ای است که در همان مراحل اولیه تاثیر زیادی بر پیشبرد پرونده دارد. کوچکترین اهمال کاری در شکایت نویسی باعث درج اطلاعات اشتباه خواهد بود. فراموش نکنید یکی از اسناد مورد نیاز برای ارائه در جلسات دادگاه رونوشت دادخواست اولیه است. در ادامه مقاله همراه ما باشید تا تعریف تخصصی از شکایتنامه داشته و مراحل شکایت نویسی و ثبت آن را به طور کامل توضیح دهیم.

شکایت نامه چیست؟

شکایت نامه چیست و نحوه شکایت نویسی چگونه است؟ شکایت‌نامه، سند حقوقی بوده و به منظور شکایت کیفری و حقوقی توسط شاکی تدوین و تنظیم می‌شود. در شکایت‌نامه اطلاعاتی درج می‌شود که در آن جرم یا تخلف قانونی رویداده یا فردی به دنبال ادعای حقوقی خود است. 

فرد شاکی با تنظیم شکایت‌نامه از مراجع قانونی می‌خواهد تا به تخلف کیفری و حقوقی رسیدگی کرده و او بتواند حقوق خود را از فرد خاطی و مدعی علیه دریافت کند. البته با تنظیم شکایتنامه احقاق حق، خواهان کاملاً قانونی و تحت نظارت مجریان قانون خواهد بود.

در شکایت‌نامه‌ اطلاعاتی مانند شرح دقیق و واقعی اتفاقات، تاریخ و مکان رخداد، هویت متهم یا متهمین، شواهد یا ادله‌ای ثبت می‌شود که نشان دهنده وقوع جرم یا تخلف غیرقانونی است. همچنین، اطلاعاتی در مورد خسارت‌های مالی یا غیرمالی نیز درج می‌کنند.

 اگر بخواهیم به زبان ساده‌تر توضیح دهیم شکایت نامه درخواست قانونی فرد شاکی از دستگاه قضایی است. فرد شاکی از عمل یا رفتاری معترض بوده و می‌خواهد مقامات قضایی به آن رسیدگی کنند. 

بنابراین او برگه‌ای به نام شکایت نامه را آماده کرده و اطلاعات ذکر شده را به طور دقیق در آن ثبت می‌کند. البته نوشتن شکایت‌نامه کار چندان آسانی نیست، اگر مقررات مربوط به نوشتن آن رعایت نشود، در همان مراحل اولیه شکایتنامه رد شده و به درخواست شاکی رسیدگی نمی‌شود.

متن شکایت نامه از شخص

انواع شکایت نامه

انواع شکایت نامه ها معمولاً به دو دسته شکوائیه و دادخواست تقسیم بندی می‌شود. این دو مفهوم کاملاً با یکدیگر متفاوت بوده و هر کدام جداگانه برای دعاوی کیفری و حقوقی به کار می‌رود.

  • شکواییه یا شکایت‌نامه در دعاوی کیفری

فردی که قربانی بزه یا جنایت شده، برای آغاز دعاوی کیفری باید شکواییه تنظیم کند. اولین قدم در پرونده‌های کیفری تنظیم شکواییه توسط وکلای کیفری است. البته قانون گذاران ایرانی در مورد تنظیم شکواییه چندان سخت‌گیری نمی‌کنند. چون در دادسرای ابتدا شکواییه بررسی سپس کیفرخواست را ثبت و به دادگاه ارائه می‌دهند.

  • دادخواست یا شکایت‌نامه در دعاوی حقوقی

دادخواست هم در زیر مجموعه شکایت‌نامه قرار دارد. دادخواست یک نوع اسناد حقوقی بوده و برای شروع دعاوی حقوقی یا مدنی تدوین می‌شود. اطلاعاتی که در دادخواست ثبت می‌شود شامل نام و هویت ادعا کننده و هویت طرفین دیگر دعوا است. در دادخواست همانند شکواییه شرح دقیق و کاملی از اتفاقات یا وقایع ثبت می‌شود که منجر به تنظیم دادخواست شده‌اند. برخلاف شکواییه، فرد شاکی در تنظیم دادخواست موظف است نهایت دقت و توجه را داشته و آنها را در فرم‌های مخصوصی تدوین کند.

در شکایتنامه چه اطلاعاتی ثبت می‌شود؟

چون شکایتنامه یک سند حقوقی بوده و برای آغاز دعاوی کیفری و حقوقی آن را تنظیم می‌کند، بنابراین تمامی اطلاعات درج شده و نحوه شکایت نویسی کاملاً دقیق باشد. در مرحله اولیه ریان قانون ابتدا شکایت‌نامه را مطالعه کرده و بر اساس آن تصمیم می‌گیرند که مراحل بعدی آن را آغاز کنند یا خیر؟ 

هویت شاکی: نام، نشانی و مشخصات دقیق شاکی در شکایت نامه درج می‌شود. مشخصات دقیق شامل کد ملی، نام پدر، محل صادره، سن و… است. منظور از شاکی یا خواهان شخص قربانی یا طرف متضرر جرم یا اختلاف است. البته در ادامه مقاله به طور کامل شاکی را به شما معرفی خواهیم کرد.

هویت متهم یا متهمین: نام، نشانی شماره تماس و مشخصات دقیق هر یک از افراد متهم درج می‌شود. متهم با خوانده شخصی است که جرمی را انجام داده یا طرف مقابل دعوا است. البته درج آدرس و کدپستی متهم یا متهمین مهم است. چون با آدرس و کد پستی احضاریه به منزل آنها ارسال می‌شود. در سال‌های گذشته، پیامک ابلاغیه به خوانده ابلاغ می‌شود، بنابراین شماره تماس خوانده را نیز بر روی برگه شکایتنامه بنویسید.

شرح دقیق و کامل اتفاقات: در شکایت نامه شرح دقیق و مفصلی از وقایع و حوادثی ذکر می‌شود. فرد شاکی به زمان، مکان، شرایط و جزئیات اقتضایی اتفاقات اشاره می‌کند. 

ادله و شواهد: ارائه اطلاعات و مدارکی که حمایت از ادعاها و اظهارات شاکی را تقویت می‌کنند. این می‌تواند شامل مستندات، شاهدان، تصاویر، ویدیوها یا سایر ادله قابل ارائه باشد. در صورت داشتن ادله و شواهد آنها را به همراه شکایت‌نامه پیوست کنید اگر شهودی را می‌خواهید به دادگاه معرفی کنید نام آنها را برده و تعداد شهود را نیز ذکر کنید.

درخواست‌های حقوقی و کیفری: شاکی در شکایت نامه تمامی درخواست خود را با زبان ساده ولی اداری بیان می‌کند. درخواست خود را به صورت کاملاً روان و بدون بزرگنمایی توضیح دهید. 

امضا و تاریخ: شکایت‌نامه توسط شاکی یا نماینده حقوقی شاکی مانند وکیل امضا شده و تاریخ دقیق تهیه آن نیز ذکر شود. اگر شاکی پرونده سواد کافی ندارد همچنین وکیلی برای خود انتخاب نکرده می‌تواند شکایت‌نامه را انگشت زده یا از مهر شخصی خود استفاده کند. 

زبان شکایت نامه: زبان رسمی کشور ما زبان فارسی است بنابراین شکایت‌نامه باید به زبان فارسی سلیس نوشته شود. البته در شکایتنامه برخی از اصطلاحات و کلمات حقوقی وجود دارد که درک و استنباط آن برای افراد معمولی سخت بوده و نمی‌تواند آنها را در شکایت‌نامه به کار برد. بنابراین توصیه می‌کنیم حتماً تنظیم شکایت‌نامه توسط وکیل با تجربه انجام شود. 

نحوه نوشتن شکایت نامه اداری

شاکی چه کسی است؟

در ماده ۱۰ قانون آیین دادرسی کیفری، اصطلاحات شاکی و مدعی خصوصی به طور خاص تعریف شده‌اند. شاکی به شخصی اشاره می‌کند که به‌طور مستقیم مورد جرم و بزه قرار گرفته و آسیب دیده است.

شاکی با تنظیم شکایتنامه به دنبال احقاق حقوق خود است. در دعاوی حقوقی نیز کسی که شکایت کرده و به دنبال احقاق حقوق خود هست به نام خواهان شناخته می‌شود. 

چاپی‌ بودن برگه‌ی تنظیم دادخواست

یکی از نکات مهم در نحوه شکایت نویسی چاپی‌بودن برگه‌ی تنظیم دادخواست است. برگه‌های چاپی تنظیم دادخواست از نظر فنی و چارچوب به دقت آماده می‌شوند تا با قوانین مراجع حقوقی و دادگاه‌ها سازگار باشند. 

  • در این برگه‌ها تمام نکات نگارشی رعایت می‌شود.
  • عدم وجود اشتباهات املایی از دیگر ویژگی‌های مهم برگه‌های آماده و چاپی است
  •  همانطور که اشاره کردیم در شکایتنامه از واژگان و اصطلاحات حقوقی خاص و سنگینی استفاده می‌شود که درک آن برای افراد معمولی سخت است. ولی در شکایتنامه چاپی این واژگان و اصطلاحات حقوقی درج شده است.
  • رسمی بودن شکایت نامه 

شاکی در تنظیم شکایت نامه دقت کند تا متن به صورت واضح و قابل فهم برای متخصصین حقوق و دیگر طرفین در دعوا تدوین شده و ادعاها و حجت‌های قانونی به صورت صحیح منعکس شوند.

نکات مهم در نحوه شکایت نویسی چیست؟

نوشتن شکایت‌نامه کار چندان آسانی نیست، بهتر است متن شکایت نامه توسط وکیل با تجربه تنظیم شود تا در آن نکات و موارد مهم ذکر شود. در شکایت‌نامه، موضوع دعوا را به صورت مختصر و با زبان ساده بیان می‌کنند، در عوض اطلاعات مربوط به طرفین دعوا از جمله شاکی و متهم را به طور کامل و دقیق ثبت می‌کنند. 

شاکی یا وکیل در درج اطلاعات مخصوصاً ثبت شماره تلفن و کد ملی نهایت دقت و توجه را داشته باشند. چون امروزه پیامک احضاریه لع شماره تماس‌هایی ارسال می‌شود که به نام فرد شاکی یا متهم است. اگر شماره تماس صحیح نباشد هیچ ابلاغیه‌ای برای فرد متهم و شاکی ارسال نشده چ در نتیجه جلسه دادگاه تشکیل نخواهد شد.

شاکی در شکایت‌نامه به صورت مختصر، ساده و روان بدون غلط‌های نگارشی و املایی، اتفاق و واقعه را تعریف می‌کند. همچنین او هدف خود از ارائه دادخواست را توضیح داده و انتظارات خود را بیان می‌کند.

فرد باید از دادگاه درخواست‌های صریح و دقیق داشته و بدون شاخ و برگ دادن درخواست خود را ثبت کند. شکایت‌نامه به شکل و قالب مناسب حقوقی نوشته شود. 

در تنظیم شکایت نامه از اصطلاحات و واژگان حقوقی به کار برده و از ورود به جزئیات غیر ضروری اجتناب کرد.

پی دی اف شکایت نامه

ارائه شکایتنامه به صورت حضوری و غیرحضوری است. بهترین گزینه برای رسیدگی سریع‌تر و با هزینه کمتر ثبت شکایت اینترنتی است. شما به سامانه ثنا مراجعه کرده و متن شکایتنامه خود را به آنجا ارسال کنید. 

همین امر باعث آسانی شکایت نویسی شده است. چون به راحتی می‌توانید pdf شکایت‌نامه را دانلود کرده و با پر کردن قسمت‌های مختلف آن بدون هیچ هزینه خاصی شکایت خود را تنظیم کنید. در ادامه مقاله نحوه شکایت نویسی اینترنتی را نیز توضیح می‌دهیم.

تنظیم شکایت نامه اینترنتی

نحوه تنظیم متن شکایت نامه

در pdf شکایت‌نامه قسمت‌ها و کادرهای مختلفی وجود دارد. به دقت کادر مورد نظر را مطالعه کرده و مشخصات مربوط را بنویسید. در کادر شاکی، نام و نام خانوادگی شخص شکایت کننده و تمامی مشخصات از جمله نام پدر، شغل و نشانی ثبت می‌شود. 

کادری به نام مشتکی عنه وجود دارد، در این کادر مشخصات شخص متشاکی، خوانده و متهم ثبت می‌شود. مطمئناً تمامی اطلاعات متشاکی در دست شاکی نیست، بنابراین اطلاعات در دست را در کادرهای مربوط درج کند.

اگر شاکی با وکیل همکاری می‌کند، نام وکیل و مشخصات او را در کادر وکیل ثبت کند. البته در سامانه ثنا به طور خودکار نام شاکی و وکیل وجود داشته و مشخصات آن درج می‌شود. مهمترین قسمت در بخش موضوع است.

  • در بخش موضوع شما نمی‌توانید عنوان جرم را اعلام کنید، چون عنوان جرم تنها توسط بازپرس یا دادیار مشخص می‌شود. 
  • اگر به خوبی نتوانید موضوع را توضیح دهید، ممکن است جرم انگاشته نشده و شکایت رد شود.
  • حتماً به املا و نگارش نوشته‌ها توجه داشته باشید.  
  • سعی کنید موضوع را به صورت مختصر توضیح داده و از شرح دادن اضافه اجتناب کنید. توجه داشته باشید روزانه چندین صد شکایتنامه به دادگاه ارسال می‌شود و باید له آنها رسیدگی شود. توضیح اضافه مانع از تمرکز بر روی وضوع اصلی می‌شود. 

کادری به نام دلایل و منظمات وجود دارد. در این کادر برای اثبات ادعای خود دلایل و ادله محکمه پسند را ارائه دهید. اگر مدارک و شهودی برای اثبات ادعای خود دارید می‌توانید آن را ارائه دهید.

در بخش زمان و نشانی؛ محل وقوع جرم را به طور کامل توضیح دهید. اگر دسترسی به دوربین مداربسته دارید می‌توانید تاریخ، ساعت و دقیقه آن را از روی دوربین عیین کنید تا دقیق‌تر باشد. مطمئن شوید که آدرس محل را به درستی ثبت کرده‌اید و در آخر شکایت‌نامه توسط شاکی یا خواهان امضا می‌شود.

دلایل رد شکایت نامه چیست؟

اگر با نحوه شکایت نویسی آشنا نبوده و قوانین مربوط به آن را رعایت نکنید، شکایت شما رد خواهد شد. اگر شاکی کادرهای مربوط به اطلاعات خود را به درستی و صادقانه قید نکرده باشد در همان مرحله اول شکایت رد خواهد شد. 

همچنین شاکی باید مشروعیت شاکی بودن را داشته باشد، یعنی شاکی صغیر نبوده و به سن قانونی برسد. در کشور ما سن قانونی برای شاکی بودن ۱۸ سال است. همچنین شاکی مجنون نبوده و از لحاظ روحی و روانی قدرت تصمیم گیری داشته باشد.

گاهی اوقات شاکی در شکایت‌نامه جرم و اتفاق را به گونه‌ای توضیح می‌دهد که از لحاظ قانونی اصلاً جرم محسوب نمی‌شود. اگر جرمی اتفاق نیفتد مطمئناً شکایتی نیز وجود نخواهد داشت. شاکی یا خواهان موظف است، ادله و دلایل خود را با زبان ساده بیان کند تا مامور قانون بتواند آن را به خوبی درک کرده و بداند منظور او چیست.

نحوه نوشتن شکایت نامه حقوقی

کلام آخر 

در این مقاله سعی کردیم نحوه شکایت نویسی را به طور کامل توضیح داده و نکاتی را ارائه دهیم که با رعایت نکردن آنها شکایت شما رد خواهد شد. اگر اطلاعات کافی در مورد شکایت نویسی ندارید توصیه می‌کنیم به سایت وکلای مشهد مراجعه کرده و با وکیلانی در تماس باشید که در این زمینه شما را راهنمایی کنند. فراموش نکنید هرگونه اهمال کاری در ثبت شکایت، مراحل بعدی آن را با مشکلات زیادی روبرو کرده و باعث طولانی شدن پرونده شما خواهد شد. متشکریم که تا پایان مقاله با همراه بودید، لطفا نظراتتان را با ما به اشتراک بگذارید.

5/5 - (3 امتیاز)

مهتاب عطایی

سلام مهتاب عطایی هستم. مدرک کارشناسی کامپیوتر دارم و چندین سال است که در زمینه محتوا نویسی مشغول فعالیت هستم. در حال حاضر در سایت وکلای مشهد به عنوان نویسنده تحت وب فعالیت میکنم تا محتوایی مفید در اختیار کاربران قرار دهم. اگر نظر و پیشنهاداتی درباره مقاله های من داشتید خوشحال میشم در قسمت نظرات با من به اشتراک بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

4 + شش =

دکمه بازگشت به بالا