نکات حقوقی

خیانت در امانت در قانون جدید ⚖️【مجازات خیانت در امانت】

در قانون جمهوری اسلامی و دین اسلام خیانت در امانت جرم محسوب می شود. بیگمان یک عمل زشت و ناشایست است، همینطور به کسانی که در امانت مردم خیانت می کنند خداوند در قرآن بارها از اهمیت این موضوع گفته است و وعده مجازات در روز قیامت را داده است. زمانی که شخصی چیزی به ما امانت می دهد، قطعا ما به خوبی باید از آن مراقبت کنیم و اگر این وظیفه را درست انجام ندهیم به معنای خیانت در امانت است که عملی زشت و ناپسند در میان مردم است. در واقع ما از اعتماد او سوء استفاده کرده ایم. مهم تر از همه در پیشگاه خداوند پرونده اعمال خود را کثیف کرده ایم. این مقاله نیز درباره همین موضوع است. برای اطلاعات بیشتر در ادامه با ما همراه باشید.

خیانت در امانت به چه منظور است؟

امانت داری یکی از ویژگی های اخلاقی است که انسان ها باید آن را از بین نبرند. همانطور که می دانید در دین تاکید و سفارش زیادی بر رعایت آن کرده اند، باید تمامی انسان ها در روابط اجتماعی و دوستانه این عمل را به درستی به جا بیاورند.

خیانت در امانت جزء جرایم هایی است که در دسته ی علیه اموال و مالکیت قرار میگیرد، در مورد خیانت در امانت پیامبر اعظم اسلام (ص) فرمونده اند: هرکس، که در این دنیا در قابل امانتی خیانت کند، آن مال را به صاحبش برنگرداند، هنگامی که زمان مرگ او فرا برسد و جان بسپارد به جان آفرین، در آیین من از دنیا نرفته است.

البته خیانت در امانت در حالت کلی چهار ویژگی متفاوت دارد. تعریف درست خیانت در امانت میتواند عبارت از سوء استفاده از مال دیگری، گم کردن، آسیب زدن و یا تصرف کردن آن و استفاده شخصی و مواردی این چنینی باشد. که هر کدام جرم محسوب شده و باید مجازات مرتکب اجرا شود.

مجازات جرم خیانت در امانت

فردی که در امانتی که به او سپرده شده است خیانت کند، طبق قانون جمهوری اسلامی در ماده 673 هر گونه سوء استفاده از اعتماد شخص در امانت چیزی که به او داده شده است، باعث ضرر و زیان مالک شود، جرم محسوب می شود و مجازات دارد.

مجازات آن در سال 1392 حبس بین شش ماه تا سه سال بوده است؛ اما طبق ماده جدیدی که سال 1399 ابلاغ شد، مجازات خیانت در امانت از شش ماه و سه سال، به سه ماه تا یک سال و نیم تغییر یافت.

در قانون جدید اگر مال صاحب مال به هر طریقی در دست امانت دار اتفاقی بیفتد و باعث ضرر صاحب مال شود، به وظیفه خود به درستی عمل نکند، مجازات جرم خیانت در امانت محسوب می شود و برای فرد امانت دار، جرم در نظر گرفته شده است. فرد شاکی می تواند شکایت خود را بر علیه امانت دار ثبت کند. در طی شکایات مراحلی وجود دارند که افرداد بایستی آن را طی کنند.

خیانت در امانت ماده 674

تعریف کلاهبرداری

کلاهبرداری در قانون اساسی متشکل از سه دسته میباشد. در وهله ی اول کلاهبرداری عادی مجرمی که این کار را انجام میدهد، به حبس و جزای نقدی محکوم میشود. کلاهبرداری مشدد به اینگونه است که کلاهبرداری یا از کارمندان دولت و شهرداری شده است.

یا کلاهبردار جزء کارمندان دولت و شهرداری است، که مجازات این نوع کلاهبرداری دو تا هفت سال حبس و پرداخت مبلغی معادل با اموال تصاحب شده خواهد بود. در انتها کلاهبرداری رایانه ای باید گوش زد کرد که مجرمی اگر مرتکب کلاهبرداری رایانه ای شود، یک تا پنج سال حبس دارد و جزای نقدی از بیست میلیون ریال الی 100 میلیون ریال می باشد یا هر دو مجازات اجرا میشود، یا رد مال خواهد شد.

که طبق قوانین، جرم کلاهبرداری به این صورت اتفاق میوفتد که کلاهبردار با استفاده از رفتارهایی که شامل فریب و حیله است، قربانی را در معرض صحنه سازی ها و مانور های متقلبانه خودش قرار می دهد. اعتماد شاکی را به خود جلب کرده و خود را معتبر بازگو میکند. تا زمانی که مشخص میشود اموال شخص را با رضایت خویش به تصرف خود در آورده.

طبق قانون اگر شخصی، افراد را با تقلب و ادعای دروغین به داشتن اموالی چون شرکت، سهام، کارخانه و سایر مالکیت ها وعده دهد یا امیدوار کند یا دارای هویتی ( نام و نام خانوادگی ) جعلی باشد کلاهبردار محسوب می شود. در موقعی هم ممکن است از اسناد و مدارک شخص دیگری برای فریب دادن اشخاص استفاده نمایند و یا حتی از اختیارات و قبوض فرد دیگری استفاده یا جعل کند.

همینطور کلاهبرداری سه رکن دارد. در کلاهبرداری که با استفاده از حیله و فریب است رکن اول روح و روان را در برمیگیرد که باعث از بین رفتن اعتماد در میان اعضای جامعه میشود. رکن دوم میتواند تحقق عنصر قانونی و مادی باشد، عنصر قانونی به منظور این است که کاری در قانون جرم نگاری شده باشد. عنصر معنوی به منظور ارتکاب جرم به صورت عمدا و با نیت بوده است. در آخر عنصر مادی به معنای کارهایی میباشد که انجام دادن آنها جرم محسوب میشود.

در نهایت فردی که مرتکب به جرم کلاهبرداری در جهت تحصیل و نفعت خود شده است، کلاهبردار نامیده میشود. مجازات برای برقراری عدالت در حق مال باخته اجرا میشود که مشتمل سه ماه الی یک سال ونیم حبس و پرداخت جریمه نقدی به معادل همال مالی که تصرف کرده است خواهد شد.

تفاوت جرم خیانت در امانت و کلاهبردای

همانطور که از قبل می دانید تفاوت بسیار بزرگی به عنوان حیله، تقلب و اغفال قربانی در میان خیانت و کلاهبرداری وجود دارد. به این منظور که در جرم کلاهبرداری مرتکب با طرح صحنه سازی و مانور هایی که برای اموال شاکی انجام میدهد، مال شخص را تصرف میکند.

اما خیانت در امانت بدین صورت شکل میگیرد که فردی با رضایت خود مالش را در اختیار دیگری قرار می دهد تا فرد از آن نگهداری کند. باید این نکته را ذکر کرد که کلاهبرداری در همان زمانی که کلاهبردار در حال ارتکاب به جرم است مشخص میشود. اما برای جرم خیانت در امانت لازم به تحقیق درمورد جرم ارتکاب شده می باشد.

تفاوتی که حائز اهمیت در میان دو جرم خیانت در امانت و کلاهبرداری است بدین صورت می باشد که مجازات جرم کلاهبرداری با حیله و فریب به مراتب خیلی سنگین تر و بیشتر از مجازات خیانت در امانت است.

اثبات خیانت در امانت

شرایط رسیدگی به جرم خیانت در امانت

بعد از ثبت شکایت، مراحلی از این قبیل را باید طی کنید:

در مرحله اول، شاکی باید در دفتار خدمات الکترونیک قضایی اقدام به ایجاد دادخواست کند و بعد از آن شکایت از دفتر خدمات الکترونیکی قضایی به شورای حل اختلاف ارجاع داده میشود؛ سپس در شورای حل اختلاف فرد شاکی و مجرم ابتدا برای حل اختلافشان مراحلی را می گذرانند.

آنها به صلح و سازش با یکدیگر دعوت میشوند تا زمانی که مشکلشان حل شود و شاکی شکایت خود را پس بگیرد یا گذشت کند؛ بعد از آن حکم نهایی صادر می شود اما چنانچه در شورای حل اختلاف موضوع برطرف نشود، مشکلشان باقی بماند و همچنان شاکی مصمم به شکایت خود باشد و رضایت ندهد، پرونده به دادسرا فرستاده می شود؛ سپس در دادگاه شروع به تحقیقات می کنند و مدارک، شواهد و عدله ها طرفین مورد بررسی و رسیدگی قرار میگیرد.

اگر در طی تحقیقات اثبات شود که فرد مرتکب به جرم خیانت در امانت شده است، شاکی می تواند اقدام گرفتن حکم جلب مرتکب کند، پس از تاکید قاضی مورد تعقیب قرار میگیرد اما اگر عدله کافی نباشد یا در صورتی شاکی رضایت دهد، مجرم از تحت تعقیب بودن خارج میشود و پرونده متوقف و به لیست بایگانی ها افزوده خواهد شد.

جرم خیانت در امانت موضوع مهمی است و اثبات آن نیازمند دلایل فراوانی است. فرد شاکی باید با مدارک و شواهد کافی اثبات کند که اموالی را به امانت سپرده است و نیز ثابت کند که در حقش خیانت در امانت اتفاق افتاده است؛ سپس بعد از اثبات با مدارک کافی مجازات تعیین می شود. در صورتی که شاکی در مراحل رسیدگی رضایت دهد و گذشت کند پرونده مختومه می شود.

مدارک شکایت خیانت در امانت چیست؟

همانطور که در بالا خواندید برای شکایت کردن، مدارک و شواهد معتبر که اثبات کند فرد در حق شما خیانت کرده است نیاز است و بدون مدرک شکایت شما فرجامی ندارد. اما چه مدارکی برای شکایت نیاز است؟

  • در دست داشتن رسید مال یا مدرک سفید مهر به فردی که به او امانت داده شده
  • ثبت شکایت درباره جرم
  • داشتن شاهد برای اثبات حرف شما در موضوع خیانت در امانت شما
  • داشتن مدارک و شواهد کافی برای اثبات آن به قاضی
مدارک لازم جهت شکایت خیانت در امانت

کلام آخر

درباره اینکه خیانت در امانت چیست و اگر این اتفاق برای شما بیفتد راه های شکایت و به دست آوردن حق خود به چه صورت است. پیشنهاد ما به شما این است که حتما اموال خود را به دست شخصی امین و مطمئن بسپارید. با در نظر گرفتن تمام شرایط موجود ممکن است در برخی موارد شاکی خیانت در امانت باشیم وب سایت وکلای مشهد با بهره گیری از تمام روش های قانونی موجود، در تلاش است تا شما را از تمامی حق و حقوق خودتان آگاه سازد. از این که تا اینجا همراه ما بودید سپاسگزاریم لطفا پیشنهادات و سوال های خود را با ما در میان بگذارید.

5/5 - (6 امتیاز)

مهتاب عطایی

سلام مهتاب عطایی هستم. مدرک کارشناسی کامپیوتر دارم و چندین سال است که در زمینه محتوا نویسی مشغول فعالیت هستم. در حال حاضر در سایت وکلای مشهد به عنوان نویسنده تحت وب فعالیت میکنم تا محتوایی مفید در اختیار کاربران قرار دهم. اگر نظر و پیشنهاداتی درباره مقاله های من داشتید خوشحال میشم در قسمت نظرات با من به اشتراک بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

11 − یازده =

دکمه بازگشت به بالا