تمکین یعنی چه؟ ⚖️【تمکین عام و خاص】
زن و مرد هر دو بعد از خوانده شدن درست خطبه عقد نکاح وظایف و مسئولیت هایی را بر عهده دارند که قانون و شرع آنها را مقرر به انجام در برابر یکدیگر میکند، در اصل میتوان گفت که انجام دادن، رسیدگی و پایبند بودن به همه چیز در زندگی به میزان علاقه و صمیمت بین زن و شوهر بستگی دارد. در جواب سوال تمکین یعنی چه باید گفت که تمکین به منظور پیروی زن از شوهر و پذیرش مسائل زدگی از همسر در زندگی مشترک است و صد البته این امور خط قرمزهایی حقوقی و مشخص شده ای دارد. برای پایان دادن به دعوای احتمالی در بعضی موارد لازم است که قانون این وظیفه و مسئولیت را مورد بررسی و نظارت خود قرار بدهد و برای اجرایی آن شرایطی را به وجود آورد. به این دلیل که تمکین جز موار برجسته و تاثیرگذار در زندگی زوجین می باشد، در وکلای مشهد به بررسی این موضوع پرداخته ایم.
⭐برای دسترسی به آدرس و شماره تماس بهترین وکیل خانواده در مشهد کلیک کنید!
منظور از تمکین یعنی چه؟
در جواب اینکه تمکین یعنی چه باید گفت انجام تعهدات و وظایفی که قانون و همچنین شرع در اسلام بر زن و مرد بعد از عقد نکاح واجب دانسته و باید در قبال همدیگر به میزانی که بین زن و شوهر توافق شده است یا میزان ارتباط و راحتی میان زن و مرد انجام شود، بر زن و شوهر الزام می باشد به تعهدات و وظایف خود پایبند باشند که در زناشویی به این موضوع تمکین گفته میشود. و تمکین فقط مختص به زوجه نیست و این مسئله در رابطه با زوج هم مطرح میشود. ولی در قانون بیشتر ناشزه بودن را برای زن در نظر میگیرند.
تمکین در دو نوع عام و خاص دسته بندی میشود که عام به منظور حسن معاشرت و رفتار مناسب، انجام وظایف و مسئولیت زن در امور خانوادگی و مسائل موجود در منزل است از جمله تمیز کردن خانه و رسیدگی به خود برای همسر و بدون اجازه مرد خانه را ترک نکردن و زندگی در خانه ای که زوج برای زن در نظر گرفته است.
تمکین خاص به منظور برقراری روابط کردن زن و مرد در مسائل زناشویی از یکدیگر است زن و باید تمام نیازهای مرد را که برای ایشان متعارف و ممکن است در رابطه زناشویی برطرف کند، مگر اینکه زن مانعی شرعی و موجه برای عدم تمکین داشته باشد.
مفهوم عدم تمکین یعنی چه؟
همانطور که از قبل گفته ایم در مورد تمکین یعنی چه گفته ایم انجام وظایف و مسئولیت هایی که قانون و شرع زوجین را مکلف به انجام آنها کرده است، عدم تمیکن به این منظور است که زوجین کاستی در انجام وظیفه خود ایجاد کرده باشند و یا به طور کامل از انجا دادن این وظیفه خود را منع کرده باشند در زمانی که زوجه به مسئولیت و وظایفی که قانون بر او واجب کرده است امتناع نکند.
حق قانونی زوج است که به طرح شکایت عدم تمکین بپردازد و خواستار بررسی و رسیدگی باشد و همچنین عدم تمکین طبق عرف جامعه فقط بر زن اعمال نمیشود و اگر مرد تمکین خاص و عام را در قبال زن انجام ندهد زن میتواند شکایت خود را در بابت عدم تمکین مرد مطرح کند و قانون مرد را هم به اجرای تمکین وا می دارد. بهترین وکیل تمکین در مشهد میتواند به پیگیری حق و حقوق شما بپردازد.
مراحل و مدارک الزام به تمکین چیست؟
برای درخواست الزام به تمکین باید مراحلی را انجام داد، در ابتدا بهتر است که از زوجه خواسته شود به تعهدات و وظایف زناشویی خود مباردت ورزد. بعد از آن میتوان با مراجعه به دفاتر الکترونیک خدمات قضایی اقدام به دادخواست الزام به تمکین کرد دعوا برای دادگاه خانواده در محل زندگی زوجه ثبت شود.
سپس تاریخ جلسه رسیدگی برای طرفین ابلاغ خواد شد و در وقت مقرر شده جلسه تشکیل خواهد شد، دادگاه برای ختم شدن دعوی به صلح و سازش میان زن و شوهر تلاش میکند و در صورت عدم صلح و سازش و اصرار بر پیگیری و ادامه ادامه بیشتر پرونده زوج باید ثابت کند که اسباب اثاثیه و مقدمات یک زندگی مشترک را تهیه کرده است، و در صورت موجه نبودن عدم تمکین زن، دادگاه اقدام به صدور رای علیه زن مبنی بر الزام به تمکین خواهد کرد.
طرفین فرصت دارند ظرف مدت 20 روز از تاریخ رای ابلاغ نسبت حکم صادر شده اعتراض خود را اعلام کنند تا مورد بررسی مجدد قرار بگیرد، و اما در صورتی که برای بار دوم رای دادگاه به نفع مرد باشد، حکم قطعی بر علیه زن مبنی بر الزام تمکین صادر میشود. و باید این حکم توسط زن اجرا شود و در غیر این صورت زوجه به ضمانت های اجرایی آثار عدم تمکین برخورد میکند.
مدارک لازم برای الزام به تمکین: سند ازدواج برای احراز رابطه بین زوجین، مدارک شناسایی از جمله شناسنامه و کارت ملی از مرد، دریافت سند مالکیت و یا اجازه نامه مالکیت خانه که اثبات میکند زوج شرایط زندگی را برای زندگی مشترک فراهم کرده است، پرداخت هزینه دادخواست الزام به تمکین، استشهادنامه محلی برای اینکه اثبات شود زن منزل مشترک را ترک کرده است.
در چه صورت عدم تمیکن زوجه قانونی می باشد؟
در چندین موارد مرد نمیتواند به صورت قانونی ادعای ناشزه بودن زن را بکند، در صورتی که مرد مبتلا به یک بیماری مقاربتی باشد زن مجاز به عدم تمکین میشود زن میتواند از قانون 1085 حق حبس استفاده کند و در خواست گرفتن مهریه را اجرا کند، بعد از انجام بررسی های قانونی لازم زن در این بازه زمانی که مرد باید مهریه را پرداخت کند مجاز به عدم تمکین است و وظیفه پرداخت نفقه در این مدت همچنان بر عهده مرد است و باید تمام و کمال پرداخت شود.
بعد از طی کردن مراحل قانونی و دریافت مهریه زن باید نیاز های مرد را تمکین کند. در صورت وجود عسر و حرج و همچنین اگر مرد منزلی را برای زن در نظر بگیرد و مناسب نباشد و لوازم زندگی مورد نیاز را مهیا نکند، زن در روزه واجب و یا دوره عادت ماهیانه یا دوره نفاس (خون ریزی بعد از زایمان) باشد، در صورتی که زوجه برای دیدن خانواده خود از منزل خارج شود و یا برای انجام امور ضروری منزل را ترک کند.
در مواقعی که مرد شرایط و رفتاری داشته باشد که از لحاظ مالی زن تامین نشود و زن ثابت کند که بودن او در منزل شوهر موجب آسیب به سلامت بدنی می شود، شرافت و حیا زن در معرض خطر قرار میگرد میواند ادعای مسکن علیحده اختیار کند و مجاز به عدم تمکین می باشد.
آثار عدم تمکین برای زوجه چیست؟
- تعلق نگرفتن نفقه به زن نشوز
- امکان زیاد موفقیت مرد برای گرفتن رای دادگاه برای ازدواج مجدد
- از دست دادن شرط تنصیف اموال در دادخواست طلاق از طرف مرد
- بسیار دشوار شدن مراحل طلاق یک طرفه برای زوجه در صورت محکومیت دعوی الزام به تمکین زوجه
چه دلایلی باعث رد عدم تمکین میشود؟
در صورتی که زن بخواهد از حق حبس استفاده کند، اگر مرد نفقه پرداخت نکند و یا در هنگاهی که مرد توانایی پرداخت نفقه را نداشته باشد. در صورتی که زن ثابت کند که درخواست عدم تمکین مرد دروغین و صوری است ولی در واقعیت به زندگی مشترک و رابطه زناشویی با زوجه علاقه ای ندارد.
همچنین از دیگر موارد هایی که زن میتواند اعادی رد عدم تمکین کند این است که مرد سوء رفتار دارد، و این سوء رفتار به دلیل اعتیاد، مصرف بیش از حد مواد الکلی، تهدید ،توهین ، کتک زدن باشد، چنانچه زوجه مطرح کند و این عدله اثباث شود که مرد منزل مورد نیاز را برای شروع زندگی مشترک فراهم نکرده است و خودش هم نیز تمایلی به تمکین کردن زن ندارد و به این دلیل طرح دعوا کرده است که از مزایاهای ناشزه شده زن استفاده کند.
در چه صورت زن ناشزه میشود؟
در حالت کلی تمکین یعنی چه، اقامت و زندگی در اقامتگاه دائمی شوهر می باشد و زن برای دریافت نفقه باید در منزل شوهرش زندگی کند مگر در موارد خاص و اینکه در خود عقد ازدواج شرطی غیر از این موضوع ذکر شده باشد که زن بتواند خانه دیگر زندگی کند.
اگر زن بدون دلیل موجه و موافقت شوهر منزل مشترک را ترک کند و حتی به خانه پدر مادر خود رفت آمد کند مرد می تواند از دادن نفقه به زن امتناع کند، زن باید حفظ حسن معاشرت را با شوهر هود رعایت کند و زنی که بدون علت موجه و منطقی از تمکین مرد خودداری کند زن ناشزه نافرمان و خاطی نامیده میشود و در این حال مرد میتواند خود را از دادن نفقه معاف کند و درخواست طلاق یه طرفه داشته باشد
سو رفتار زن یا انتخاب شغلی که خلاف با شوون اخلاقی و وظایف زناشویی است و برقرار ارتباط که فاقد صلاحیت اخلاقی است، البته تمکین به معنای تسلیم شدن زن در مقابل خواسته های نامشروع مرد به طور کامل و بدون چون و چرا نیست.
کلام آخر
منظور از اینکه تمکین یعنی چه میتوان به دو دسته تقسیم شدن آن اشاره کرد و قلمداد کرد که زن و شوهر نسبت به تعهدات و وظایفی که به یکدیگر دارند و باید به آنها رسیدگی کنند و این به علاقه آنها به هم و نوع ارتباط و صمیمیت زن و شوهر بستگی دارد، و تمکین جز مهم ترین عوامل هایی است که در زندگی زناشویی باید مورد توجه قرار بگیرد. که در صورت نا آگاهی زوجین ممکن است حق و حقوق آنها از بین برود، در وب سایت وکلای مشهد ما سعی به ارائه بهترین راه حل ها برای اجرای این مورد کردیم. از همراهی شما متشکریم لطفا نظراتتان را با ما در میان بگذارید.