طلاق توافقی چیست؟ ⚖️【شرایط و مراحل طلاق توافقی】
به طلاقی که بدون دعوا و کشمکش و با توافق زوجین باشد؛ (توافق در امور مالی و غیر مالی از جمله مهریه، نفقه و…)طلاق توافقی گفته می شود. لازمه اجرای این طلاق، توافق زوجین می باشد که در صورت عدم وجود آن طلاق جاری نمی شود. در این مقاله به شرایط و مراحل طلاق توافقی، مدارک مورد نیاز برای ثبت طلاق و فواید داشتن وکیل با تجربه و… اشاره می نماییم.
⭐برای دسترسی به آدرس و شماره تماس بهترین وکیل مشهد کلیک کنید!
شرایط طلاق توافقی
در ابتدا به توضیح طلاق تضمینی می پردازیم. در صورتی که یکی از زوجین به صورت یکطرفه درخواست طلاق دهد، مدارک باید توسط قاضی بررسی شود و احتمال اینکه حکم طلاق را صادر کند، بسیار کم است. اما در صورتیکه زوجین با توافق یکدیگر درخواست طلاق دهند، امکان صدور حکم طلاق زیاد می شود و به این نوع طلاق تضمینی می گویند. اما در حال حاضر شرایط طلاق توافقی در ایران دستخوش تغییرات زیادی شده است، که در ادامه به این شرایط اشاره می نماییم.
طلاق از نوع توافقی همانطور که گفتیم، به توافق بین زن و مرد بستگی دارد و طرفین باید در تمامی موارد از جمله نفقه، مهریه، حضانت فرزند و… به توافق برسند؛ به طور مثال در خصوص مهریه مرد موظف است مهریه زن را تمام و کمال پرداخت کند و یا اینکه زن رضایت به عدم پرداخت مهریه توسط مرد دهد، در هر صورت توافقات لازم باید صورت گیرد.
برای دادگاه مهم است که در موارد ذکر شده توافق حاصل شود. هرگونه توافق باید مورد تایید دادگاه باشد و با قوانین و مقررات مطابقت داشته باشد. در آخر جهت صدور حکم طلاق، باید گواهی عدم بارداری ارائه شود.
این سوال مطرح می شود که آیا طلاق توافقی بدون حکم دادسرا و تنها با مراجعه به دفتر ازدواج و طلاق ممکن است؟ در پاسخ باید بگوییم که هیچ زن و شوهری نمی توانند مستقیما به دفترخانه مراجعه کرده و طلاق بگیرند، این روش تنها برای زوجینی که مقیم خارج از مملکت هستند، امکانپذیر است.
مراحل طلاق توافقی
برای طلاق توافقی به کجا باید مراجعه کرد؟ همانطور که در قسمت بالا اشاره کردیم، زوجین باید در تمام موارد ذکر شده اعم از مهریه، نفقه، حضانت و… به توافق برسند. در غیر این صورت طلاق امکان پذیر نمی باشد. در این مرحله زوجین باید در سامانه خدمات الکترونیکی قضایی و سامانه جامع ثبت اطلاعات طلاق ثبت نام نمایند و نوبت خود را برای طلاق توافقی دریافت نمایند.
در مرحله بعد زوجین باید مدارک مورد نیاز از جمله شناسنامه، کارت ملی و سند ازدواج را ارائه و هزینه مربوطه را پرداخت کنند و پس از ثبت امضای الکترونیکی زوجین باید منتظر پیامک دادگاه باشند که تقریبا 2 الی 3 روز زمان می برد. در این پیامک تاریخ و زمان حضور در جلسه دادرسی اطلاع داده می شود که در آن باید حضور داشته باشند.
سپس زوجین باید به مراکز مشاوره مراجعه نمایند و در واحد مشاوره علت عدم تفاهم و جدایی را مکتوب و امضا کرده و سپس نامه مشاوره و نامه توافق را نزد شعبه برده و منتظر رای نهایی باشند. ( در صورتیکه زوجین یا حتی یکی از طرفین در جلسات مشاوره حاضر نشوند، به این معنی است که از درخواست طلاق خود صرف نظر کرده اند. )
و در آخر پس از صدور رای، زوجین تا سه ماه فرصت دارند گواهی را به دفاتر ثبت طلاق برده و اجرا و ثبت صیغه طلاق را درخواست نمایند. لازم به ذکر است برای ثبت طلاق طرفین حتما باید در دفترخانه حضور داشته باشند.
مزیت داشتن وکیل در طلاق توافقی
در صورت داشتن وکیل لزومی ندارد که زوجین در تمام مراحل طلاق حضور داشته باشند و مسئولیت رسیدگی به روند طلاق بر عهده وکیل می باشد. همچنین به دلیل پیچیدگی این پروسه و در نظر گرفتن این احتمال که بسیاری از زوجین با قوانین و مقررات مربوطه به طور کامل آشنایی ندارند، حضور بهترین وکیل پایه یک دادگستری در مشهد باعث سریع تر پیش رفتن مراحل طلاق می شود.
در صورتی که زوجین برای روند طلاق خود، وکیل تعیین نمایند، هم در زمان و هم در هزینه صرفه جویی می کنند و لزومی ندارد که از کار و وقت خود بگذرند و همچنین حضور وکیل، تنش و اضطراب را برای زوجین به مقدار زیادی کاهش می دهد. از دیگر مزایای داشتن وکیل این است که از اشتباهات احتمالی که ممکن است زوجین مرتکب شوند، جلوگیری می کند.
حضانت فرزند در طلاق توافقی
حضانت فرزند در طلاق توافقی، با والدین است و نمی توانند از این مسئولیت سر باز زنند و در صورتیکه زوجین تصمیم به طلاق توافقی بگیرند، موظفند تکلیف حضانت فرزند را مشخص کنند. براساس قانون حمایت از خانواده، دادگاه حضانت فرزند بعد از طلاق زوجین را مشخص می کند.
در صورتیکه زوجین صاحب فرزند دختر باشند، بعد از طلاق از سن 7 تا 9 سالگی و در صورتیکه صاحب فرزند پسر باشند، از سن 7 تا 15 سالگی حضانت بر عهده پدر خواهد بود. بعد از سنین مذکور، دیگر فرزند از سن حضانت خارج شده و خودش تصمیم می گیرد که با پدر زندگی کند یا با مادر.
طلاق توافقی چه مدت طول میکشد؟
اجرای طلاق توافقی در مدت زمان کوتاه و بدون طی کردن مراحل مشاوره امکانپذیر نیست. امروزه مدت زمان طلاق توافقی طولانی تر است به این دلیل که زوجین فرصت کافی برای فکر کردن داشته باشند و با عجله تصمیم اشتباهی نگیرند. در صورتیکه مدت زمان مشاوره اجباری تمدید شود، پروسه طلاق با تاخیر بیشتری انجام می شود و تقریبا به سه ماه افزایش می یابد.
باید این نکته را نیز در نظر داشت که پیگیری روند کارها توسط زوجین و بدون گرفتن وکیل، به این دلیل که زوجین اطلاعات کافی ندارند و موارد از این قبیل، باعث می شود که صدور حکم طلاق به مدت زمان بیشتری بی انجامد و این پروسه طولانی تر شود.
سریع ترین راه گرفتن حکم طلاق توافقی
برای گرفتن حکم طلاق توافقی، باید مراحلی طی شود که به صورت طبیعی طی کردن این مراحل زمانبر است اما برای سریع تر پیش رفتن روند طلاق، می توانید این کار را به وکیل خود بسپارید تا در مدت زمان کوتاه تری این پروسه طی شود. اولین مرحله حضور در جلسات مشاوره است.
بعد از اینکه این مرحله را پشت سر گذاشتید، پرونده باید در شورای حل اختلاف مورد بررسی قرار گیرد که باید همان ابتدا اعلام بر عدم سازش با یکدیگر کنید. در صورتیکه حق طلاق با زن باشد می تواند از آن استفاده کند که این مورد به سریع تر پیش رفتن روند طلاق، کمک شایانی می کند. این پرسش مطرح می شود که درچه مواردی حق طلاق با زن است؟ در اینجا به چند مورد اشاره می کنیم، از جمله مواردی که حق طلاق با زن است عبارتند از:
- اعتیاد به مواد مخدر و مشروبات الکلی که منجر به آزار و اذیت زن شود و باعث بروز اختلال در زندگی مشترک شود.
- در صورتیکه شوهر بدون دلیل، زندگی مشترک را حداقل به مدت 6 ماه ترک کرده باشد.
- در صورتیکه مرد به حبس 5 سال یا بسشتر محکوم شده باشد.
- جنون و دیوانگی مرد که باعث هر گونه آزار زن شود و باعث به خطر افتادن جان وی شود.
- در صورتیکه در عقد نامه ثبت شد ه باشد که حق طلاق با زن است.
همانطور که در این مقاله به آن اشاره کردیم، کمک گرفتن از یک وکیل با تجربه و آشنا به تمام قوانین خانواده و طلاق نقش بسزایی در بالا رفتن سرعت روند صدور حکم طلاق دارد.
هزینه طلاق توافقی
در صورتیکه تصمیم به طلاق توافقی گرفته اید، با الاجبار باید هزینه هایی را پرداخت کنید که عبارتند از:
هزینه دادرسی و هزینه مشاوره: برای ثبت طلاق توافقی، زوجین می بایست به مشاوره مراجعه کنند که هزینه آن با توجه به تعداد جلسات متغیر است و اگر تعداد جلسات بیشتری برای زوجین در نظر گرفته شود، به طبع هزینه آن نیز افزایش می یابد. همچنین هزینه های مربوط به مشاوره در مناطق مختلف، متفاوت است.
هزینه مربوط به دفترخانه: ثبت طلاق توافقی در دفتر خانه در سال 1403 معمولا از یک میلیون و پانصد هزار تومان شروع می شود
هزینه وکیل: در صورتیکه مایل باشید پروسه طلاق را به وکیل بسپارید، هزینه مربوط به آن نیز به هزینه های طلاق اضافه می شود. امروزه هزینه وکیل طلاق توافقی از 4 میلیون تومان آغاز شده ومیزان آن متغیر است و به عوامل متعددی بستگی دارد از جمله : پیچیدگی روند طلاق، مهارت وکیل و…
معایب طلاق توافقی
درست است که طلاق توافقی برای زوجینی که برای طلاق با یکدیگر به توافق رسیده اند، مناسب می باشد، اما دارای معایبی نیز هست و از معایب آن نمی توان چشم پوشی کرد.
طلاق توافقی همانطور که به کانون خانواده آسیب می رساند و دچار آسیب روحی و روانی هر یک از زوجین می شود و علارغم فشار روانی که به فرزندان وارد می شود و آینده آن ها را تحت الشعاع قرار می دهد، برای جامعه نیز مضر است، زیرا آمار طلاق در جامعه افزایش می یابد و این بسیار ناخوشایند است.
کلام آخر
همانطور که در این مقاله گفتیم، طلاق توافقی، طلاقی است که با توافق زوجین صورت گیرد و در تمام مواردی که در بالا به آن ها اشاره شد، باید به توافق برسند. بنابراین صدور حکم طلاق توافقی، نیازمند توافق طرفین می باشد و برای سریع پیش رفتن کارها، کمک گرفتن از یک وکیل کاربلد نقش بسزایی ایفا می کند. از اینکه ما را در این مقاله همراهی کردید و سایت وکلای مشهد را انتخاب کردید، از شما سپاسگزاریم. خواهشمندیم اگر نظر و انتقادی دارید، با ما به اشتراک بگذارید.